Mogelijk gemaakt door:

Gezondheidsvoordelen van astaxanthine bij mensen met overgewicht

06-07-2023

Recent onderzoek laat zien dat suppletie met astaxanthine de hartslag en glucoseverbranding tijdens fysieke inspanning verlaagt bij mensen met overgewicht.

Metabole flexibiliteit is het vermogen van een organisme om te reageren op en/of zich aan te passen aan veranderingen in de metabole of energiebehoefte. Iemand die metabool flexibel is, kan snel schakelen tussen glucose- en vetverbranding op basis van behoefte en beschikbare energiebronnen. Het metabolisme van mensen met overgewicht en insulineresistentie draait voornamelijk op koolhydraten, terwijl de capaciteit om vet te verbranden klein is. Mensen die een grotere metabole flexibiliteit hebben, verliezen efficiënter vet en zijn vaak gezonder. Astaxanthine is een carotenoïde met krachtige antioxidatieve en ontstekingsremmende effecten. Bekend is dat astaxanthine onder andere mitochondriële disfunctie tegengaat door de vetten in de membraan te beschermen tegen oxidatieve stress.

Opzet van de studie
Het doel van het onderzoek was het evalueren van het effect van astaxanthine-suppletie op markers voor metabole flexibiliteit bij mensen met overgewicht. Hiervoor werden 19 mensen willekeurig over twee groepen verdeeld en gedurende 4 weken dagelijks gesuppleerd met 12 mg astaxanthine of een placebo. De gemiddelde leeftijd was 27,5 ( 6,3) jaar, het gemiddelde gewicht 96,4 ( 17,9) kg en de gemiddelde BMI 33,4 ( 5,6) kg/m2. Voorafgaand aan en na de suppletie ondergingen de deelnemers een inspanningstest op een fietsergometer. Iedere 5 minuten werd in 4 stappen de belasting opgevoerd. Voor, tijdens en na de inspanningstest werden onder meer de volgende parameters bepaald: hartslag, bloedglucose- en -lactaatgehalte, en mate van koolhydraat- en vetverbranding. Een daling van het lactaatgehalte (een eindproduct van de glucoseverbranding) in het bloed duidt op een verschuiving van glucose- naar vetverbranding.

Resultaten
Astaxanthine-suppletie gedurende 4 weken resulteerde in een verlaging van de hartslag van 7% tijdens inspanning en een kleine maar statistisch significante afname van de glucoseverbranding. Dit was niet het geval in de placebogroep. Er werden geen veranderingen waargenomen in het lactaatgehalte, lichaamsgewicht, vetpercentage en de bloeddruk.

Conclusie
De bevindingen van deze kleine gerandomiseerde studie suggereren dat astaxanthine cardiometabole voordelen heeft bij mensen met overgewicht tijdens fysieke training. Hoewel astaxanthine in diverse dierstudies een stimulerend effect had op de vetverbranding kon dit in de huidige en eerdere humane studie niet worden aangetoond. De auteurs stellen dat dit effect met een andere studieopzet mogelijk wel kan worden aangetoond. Een daling van de glucoseverbranding wordt namelijk doorgaans niet gezien zonder een toename van de vetverbranding.

Referentie
Wika AA et al. Astaxantin reduces heart rate and carbohydrate oxidation rates during exercise in overweight individuals. Int J Exerc Sci. 2023;16:252-66.

Terug