Mogelijk gemaakt door:

Gezond ouder worden, vitaminen voor de lange termijn

13-01-2020

Het belang van vitaminen en mineralen die nodig zijn om gezond ouder te worden is veelal onderbelicht. Bruce Ames, een Amerikaanse wetenschapper en professor in de biochemie en moleculaire biologie, heeft het verband tussen ouderdomsziekten en vitaminen- en mineralentekorten onderzocht. Hij heeft hierbij onder andere gebruik gemaakt van diverse literatuurstudies, klinische onderzoeken en epidemiologisch onderzoek.

Volgens zijn theorie kunnen eiwitten in lichaamscellen in twee categorieën ingedeeld worden. Voor overleving en voortplanting of om gezond te blijven op lange termijn. Het blijkt dat bij een tekort aan nutriënten, bepaalde lichaamseiwitten worden gerantsoeneerd voor overleving terwijl de lichaamseiwitten die nodig zijn om het lichaam te beschermen tegen toekomstige schade, opgeofferd worden. Hij noemt dit de triage-theorie (verwijzend naar het beoordelen van slachtoffers in verschillende categorieën verdeeld naar de ernst van de verwondingen of ziektebeeld). Doordat het lichaam bij tekorten overleving prefereert boven de gezondheid op de lange termijn, neemt de kans op verouderingsziekten toe. Om de gezondheid op lange termijn te waarborgen is het daarom van belang deze ‘lange termijn’-lichaamseiwitten te voorzien van de juiste vitaminen en mineralen in optimale dosering.

Welke vitaminen en mineralen zijn van belang voor een goede functie van deze ‘lange termijn’-eiwitten? In de eerste plaats de groep nutriënten die een dubbele rol heeft doordat ze ook van belang zijn voor de korte termijn (overleving). Hieronder vallen: vitamine D, K, magnesium en selenium. Deze groep nutriënten is net als de eerder genoemde eiwitten onderworpen aan triage-rantsoenering.

In de tweede plaats zijn er een aantal essentiële voedingstoffen die door het lichaam worden gesynthetiseerd, maar niet op een niveau dat voldoende is om het metabolisme te optimaliseren. Extra inname van deze stoffen is daarom essentieel. Twee belangrijke stoffen hierbij zijn choline en taurine. Naar verwachting zijn er meer van dergelijke essentiële voedingstoffen, zoals ubiquinon, carnitine en alfa-liponzuur.

Tot slot veronderstelt Ames dat er een aantal minder bekende biochemische stoffen zijn die een belangrijke rol spelen. Zo verwacht hij dat we in de toekomst nog veel zullen horen over onder andere PQQ (pyrroloquinoline quinone) en carotenoïden als luteïne en zeaxanthine.

De toekomst
Naast fit blijven ligt de oplossing om gezond ouder te worden in een optimale vitamine- en mineraleninname gedurende het gehele leven. Volgens het onderzoek van Ames dienen daarbij de bovengenoemde nutriënten in acht te worden genomen.

Ga voor het uitgebreide artikel naar: https://www.pnas.org/content/115/43/10836.long

Terug