Mogelijk gemaakt door:

Gember- en artisjokextract gunstig bij dyspepsie

16-07-2021

Een veelvoorkomende aandoening is functionele dyspepsie. Dit zijn spijsverteringsklachten in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal (slokdarm, maag, twaalfvingerige darm) zonder aanwijsbare oorzaak. Functionele dyspepsie kan klachten geven als een opgeblazen gevoel, snel ‘vol zitten’, oprispingen, winderigheid, buikpijn, en soms misselijkheid en braken. Een interessante Italiaanse studie met gember- en artisjokextract (prodigest) laat veelbelovende resultaten zien bij deze vorm van dyspepsie.

Opzet van de studie
De studie werd opgezet als een prospectief, dubbelblind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek. De onderzoeksgroep bestond uit 126 personen met functionele dyspepsie, in leeftijd variërend van 18 tot 70 jaar. De ene helft van de groep kreeg gedurende vier weken tweemaal per dag een supplement met 100 mg artisjokextract en 20 mg gemberextract. Men nam het supplement voor de lunch en avondmaaltijd in. De andere groep kreeg een placebo. 

Resultaten
Na veertien dagen bleek de ernst van de functionele dyspepsie in de groep die het gember- en artisjokextract ontving, significant verminderd te zijn vergeleken met de placebogroep. Daarnaast was er sprake van een significante afname van specifieke symptomen zoals misselijkheid, het gevoel snel vol te zitten, maagpijn en een opgeblazen gevoel. Ook na 4 weken bleven deze resultaten gehandhaafd.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat suppletie met gember- en artisjokextract zeer effectief kan zijn bij klachten van functionele dyspepsie. Tevens geven zij aan dat het supplement veilig te gebruiken is, zonder noemenswaardige bijwerkingen.

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4411465/

 

 

Terug