Mogelijk gemaakt door:

Gehydrolyseerd collageen goed voor hydratatie en elasticiteit van de huid

10-01-2024

Collageen is een belangrijk bestanddeel van de huid, het geeft vorm en structuur. Bij het ouder worden neemt de collageenaanmaak af. Huidveroudering gaat gepaard met dehydratatie, verminderde huidelasticiteit en rimpelvorming. Uit een grote meta-analyse uit 2023 is gebleken dat inname van gehydrolyseerd collageen de hydratatie en elasticiteit van de huid significant verbetert.

26 klinische studies met doseringen tussen de 2,5 en 10 gram
Er zijn 26 klinische gerandomiseerde onderzoeken (RCT’s) bekeken, met in totaal 1721 deelnemers. Gedurende 4 tot 16 weken kreeg de interventiegroep gehydrolyseerd collageen. In de meeste studies werd een dosering tussen de 2,5 en 10 gram per dag gebruikt, enkele studies gebruikten een lagere dosering tussen de 0,37 en 1 gram. Door middel van cutometrie en corneometrie werden de elasticiteit respectievelijk de hydratatie gemeten. Met een corneometer wordt de aanwezige hoeveelheid water in de bovenste laag van de huid gemeten. Met een cutometer kan door middel van negatieve druk op een klein stukje op de huid, de elasticiteit van de huid worden bepaald. De metingen werden op verschillende plekken op het lichaam verricht waaronder de wangen, de onderarm en het voorhoofd.

Gunstig effect na 8 weken gebruik
In de groep die gehydrolyseerd collageen gebruikte, verbeterde de huidhydratatie en huidelasticiteit ten opzichte van de placebogroep. De gunstige effecten waren significant vanaf 8 weken gebruik.

Referentie
Pu SY et al. Effects of oral collagen for skin anti-aging: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2023;15:2080. 

Terug