Mogelijk gemaakt door:

Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel

11-01-2022

Fenegriekextract verhoogt testosteronspiegel en gaat mogelijke klachten van testosterontekort tegen

Uit onderzoek is gebleken dat 4% van de mannen tussen de 40 en 49 jaar en zelfs 50% van de mannen boven de 80 een testosterontekort heeft. Een recente Australische studie laat zien dat fenegriekextract de testosteronspiegel kan verhogen en de seksuele functie kan verbeteren.

Studie-opzet
Onderzoekers van de Universiteit van Sydney hebben in een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie het effect van fenegriekextract bij 120 gezonde mannen tussen 43 en 70 jaar onderzocht. Ze gebruikten hiervoor Testofen®, een gespecialiseerd fenegriekextract dat gestandaardiseerd is op een uniek complex van werkzame stoffen bestaande uit verschillende saponinen. Er werd gekeken naar het effect van fenegriek op de seksuele functie, symptomen van testosterontekort en de testosteronspiegel. De helft van de deelnemers nam gedurende 12 weken tweemaal daags 300 mg fenegriekextract en de andere helft een placebo. Voorafgaand aan de studie en na 6 en 12 weken werd bloed afgenomen en vulden de deelnemers de Aging Male Symptom (AMS) questionnaire in, met vragen over psychologisch, lichamelijk en seksueel functioneren.

Resultaten
Na 12 weken suppletie met fenegriekextract bleek het seksueel functioneren significant te zijn verbeterd ten opzichte van de placebogroep. Daarnaast gaven de mannen aan dat hun fysieke en psychologische welbevinden was toegenomen. Uit bloedonderzoek bleek verder dat de spiegels van totaal en vrij (niet-gebonden) testosteron aanzienlijk waren gestegen. Er werden geen veranderingen in leverfunctie, cholesterol- en triglyceridewaarden, of ernstige bijwerkingen gemeld.

Conclusie
De onderzoekers concludeerden dat suppletie met fenegriekextract een veilige en effectieve therapeutische interventie is om de testosteronspiegel te verhogen en mogelijke klachten van testosterontekort te verminderen bij gezonde mannen van middelbare leeftijd en ouder.

Referentie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26791805/

Terug