Mogelijk gemaakt door:

EPA en DHA verbeteren slaapkwaliteit bij slechte slapers

07-02-2023

Een kwalitatief goede slaap is een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Naarmate men ouder wordt, verandert het slaappatroon en wordt de slaap lichter en korter. Uit een recente Japanse studie blijkt dat suppletie met EPA en DHA de slaapkwaliteit van mensen van middelbare en oudere leeftijd met slaapproblemen kan verbeteren.

Opzet van de studie
Aan de studie namen 66 gezonde volwassenen van 45 jaar en ouder met slaapproblemen deel. Zij kregen gedurende 12 weken ofwel een visoliesupplement met 576 mg DHA en 284 mg EPA ofwel een placebo. Voor, tijdens en na de studie werden bij alle deelnemers vragenlijsten afgenomen die onder meer slaapduur, slaperigheid in de ochtend en stemming evalueerden. Daarnaast werd de slaap gemonitord door het verzamelen van gegevens over ademhaling, hartslag en beweging. Hiermee werd de slaapefficiëntie (verhouding tussen daadwerkelijke slaaptijd en tijd die je in bed doorbrengt) berekend.

Resultaten
Dagelijkse suppletie met EPA/DHA verbeterde de slaapefficiëntie significant in vergelijking met placebo. Deelnemers in de EPA/DHA-groep lagen gemiddeld minder lang wakker, daarentegen droomden ze meer. Wat betreft de gemoedstoestand waren er geen verschillen tussen de twee groepen.

Conclusie
De onderzoekers concluderen dat suppletie met EPA en DHA de slaapkwaliteit van volwassenen van middelbare en oudere leeftijd aanzienlijk kan verbeteren. In deze studie werd een lagere dosering gebruikt vergeleken met eerdere studies, wat aangeeft dat EPA/DHA al in relatief lage doseringen positieve effecten op slaap hebben.

Referentie
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36235788/

 

Terug