Mogelijk gemaakt door:

De gunstige effecten van weiproteïne bij mensen met overgewicht

26-09-2019

De gunstige effecten van weiproteïne als aanvulling op de voeding bij mensen met overgewicht

Studies laten zien dat suppletie met weiproteïne gewichtsverlies kan bevorderen. Afzonderlijke studies laten echter onvoldoende zien wat de positieve effecten van weiproteïne op factoren als BMI, spiermassa en cardiovasculaire risicofactoren zijn. Om deze effecten vast te stellen is er een meta-analyse gedaan van diverse studies.

Opzet van het onderzoek
Voor de meta-analyse werden verschillende onderzoeken uit de databases van Medline, Embase en Chochrane gebruikt. Het ging hierbij om gerandomiseerde onderzoeken met een controle-groep. Hierbij werd het effect van weiproteïne vergeleken met dat van een placebo of controleproduct bij mensen met overgewicht. Er werd gekeken naar veranderingen in lichaamsgewicht, tailleomvang, totale vetmassa en vetvrije massa. Daarnaast werden ook de veranderingen in cardiovasculaire risicofactoren meegenomen. Er werden negen studies opgenomen in de meta-analyse.

Resultaten
Bij het gebruik van weiproteïne als aanvulling op de voeding was er een significante afname van lichaamsgewicht, vetmassa en vetvrije massa te zien. Daarnaast verbeterden meerdere cardiovasculaire riscofactoren zoals systolische en diastolische bloeddruk, glucose, HDL-cholesterol en totaal cholesterol.

Suppletie met weiproteïne lijkt het lichaamsgewicht, de totale vetmassa en sommige cardiovasculaire risicofactoren te verbeteren bij mensen met overgewicht. Om de effecten nog beter te kunnen beoordelen zou het nuttig zijn om meer onderzoek te doen naar de optimale dosering en duur van de suppletie.

Referentie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29087242

Terug