Mogelijk gemaakt door:

Effect van omega 3-vetzuren op reumatoïde artritis

02-02-2022

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte die gekarakteriseerd wordt door chronische gewrichtsontstekingen en de aanwezigheid van autoantistoffen in het bloed. Omega 3-vetzuren hebben belangrijke ontstekingsremmende en immunomodulerende eigenschappen. Een recente review evalueerde de uitkomst van meerdere klinische studies naar de werkzaamheid van omega 3-vetzuren bij reumatoïde artritis.

Ontstekingsremmende en immunomodulerende werking
De metabolieten van omega 3-vetzuren, waaronder resolvines, kunnen ontstekingsreacties verminderen en auto-immuunresponsen reguleren. Onderzoek bij gezonde personen en mensen met reumatoïde artritis toonde aan dat suppletie met visolie de bloedspiegels van ontstekingsbevorderende stoffen verlaagt. Omega 3-vetzuren hebben bovendien een regulerende werking op de groei en differentiatie van T-lymfocyten en herstellen de balans tussen T-helpercellen type 1 (Th1) en Th2-cellen. Verhoogde activiteit van Th1-cellen is betrokken bij chronische ontsteking en auto-immuniteit, zoals bij reumatoïde artritis het geval is.

Klinische studies met omega 3-vetzuren
Uitkomsten van zeker tien gerandomiseerde studies en een meta-analyse laten zien dat mensen met actieve reumatoïde artritis baat hebben bij de inname van omega 3-vetzuren. Orale suppletie met eicosapentaeenzuur (EPA) en/of docosahexaeenzuur (DHA) resulteerde in significante afname van het aantal pijnlijke en gezwollen gewrichten. Ook de mate van (ochtend)stijfheid nam af, het fysiek functioneren verbeterde en deelnemers hoefden minder pijnstillers zoals NSAID’s te nemen.

Conclusie
Volgens de auteurs kan op basis van gepubliceerd klinisch onderzoek worden geconcludeerd dat omega 3-vetzuren de gewrichtsklachten van reumatoïde artritis kunnen verlichten. De positieve effecten berusten op modulatie van de ziekteactiviteit.

Bron
http://mjrheum.org/current-issue/newsid792/242/showfulltext792/1

Terug