Mogelijk gemaakt door:

Het effect van pycnogenol* op oedeem en trombose bij lange afstandsvluchten

06-08-2018

Tijdens deze studie werden de effecten gemeten van pycnogenol* op oedeem en trombotische complicaties op langeafstandsvluchten, tevens werden ook pijn in de benen en jetlag geëvalueerd. Tweehonderdvijfennegentig personen met verschillende risiconiveaus voor trombose namen deel aan het onderzoek. Zij vlogen binnen een week twee keer mee op een lange afstandsvlucht (> 8 uur) in economy class. Afhankelijk van het risiconiveau werden de deelnemers ingedeeld in drie groepen, namelijk laag, gemiddeld of hoog. De groep met verhoogd risico op trombose kreeg ook Aspirin®. Deze drie categorieën werden nog eens onderverdeeld in drie groepen. De controle-groep, de pycnogenol-groep en de steunkousen-groep. De pycnogenol-groep kreeg 150 mg per dag (3 capsules van 50 mg) drie dagen voor de eerste vlucht tot en met drie dagen na de tweede vlucht. Tijdens de vlucht moesten alle de deelnemers elk uur 5-10 minuten bewegen door middel van zitten, staan en been-oefeningen en elke uur dronken zij 100-150 ml water. Iedereen droeg ruim zittende kleding. In de laagrisico-groep werden oedemen meer verlaagd met pycnogenol en steunkousen vergeleken met de controle groep. De omtrek van de enkel was kleiner met pycnogenol. Er werd geen trombose gedetecteerd, de D-dimer meting  was negatief en er werd minder pijn in de benen ervaren bij de pycnogenol-patiënten.  


In de groep met gemiddeld risico waren de oedemen en de omtrek van de enkel lager in de pycnogenol-groep en de veneuze tromboze meting (D-dimer meting)  was normaal. Pijnen in de benen werd vaker waargenomen in de controle- en kousengroep. Bij personen met een hoog risico waren oedeem en enkelomtrek aanzienlijk verminderd in de pycnogenol-groep. De D-dimer metingen waren in alle pycnogenol-proefpersonen negatief. Ook werd in de pycnogenol-groep de minste pijn in de benen ervaren.

De jetlag-score was lager ten opzichte van de kousen- en controle- groep in de laag-, midden- en hoogrisico-niveaus bij alle pycnogenol-patiënten.

Dit onderzoek suggereert dat het gebruik van 150 mg pycnogenol per dag enkele dagen voor een lange reis tot en met enkele dagen erna de kans op trombose, oedemen, zwelling van de enkels en pijn in de benen kan voorkomen al dan niet kan verminderen. Tevens zou het klachten veroorzaakt door een jetlag kunnen verminderen.

* Pycnogenol: een gestandaardiseerd schorsextract van de zeeden of pijnboom, afkomstig uit Les Landes de Gascogne in Frankrijk. Pycnogenol bevat een uniek complex van wateroplosbare polyfenolen, met name monomeren (catechine, epicatechine, taxifolin), oligomere proanthocyanidines (OPC), polymere proanthocyanidines en organische zuren (waaronder ferulazuur, kaneelzuur en koffiezuur). Het extract is gestandaardiseerd op 65-75% proanthocyanidines, het meeste daarvan is OPC . De laatste 40 jaar zijn meer dan 300 wetenschappelijke studies met dit specifieke voedingssupplement gedaan en pycnogenol heeft diverse bewezen gezondheidseffecten. Lees hier meer over pycnogenol.

Referentie:
Belcaro G, Cornelli U, Dugall M, Hosoi M, Cotellese R, Feragalli B. Long-haul flights, edema, and thrombotic events: prevention with stockings and pycnogenol supplementation (LONFLIT Registry Study). Minerva Cardioangiol 2018;66:152-9. DOI: 10.23736/S0026-4725.17.04577-7)

Terug