Mogelijk gemaakt door:

De bijzondere effecten van gammatocoferol

18-08-2022

Gammatocoferol, een van de belangrijkste vormen van vitamine E

Gammatocoferol (γ-tocoferol, γT) is een van de 8 vitamine E-verbindingen. De overige zijn α-, β- en δ-tocoferol en α-, β-, γ- en δ-tocotriënol. Via de voeding krijgt men in Europa met name alfatocoferol (α-tocoferol, αT) binnen (via olijf- en zonnebloemolie), terwijl het dieet van mensen in de Verenigde Staten vooral γ-tocoferol bevat (mais- en sojaolie). De meeste vitamine E-supplementen bevatten alleen α-tocoferol. Na α-tocoferol is γ-tocoferol de meest voorkomende vitamine E-verbinding in het bloedplasma en lichaamsweefsels. Historisch gezien is het meeste onderzoek gedaan met α-tocoferol, maar een Amerikaanse overzichtsstudie uit 2021 laat zien dat γ-tocoferol in vergelijking met α-tocoferol unieke eigenschappen heeft. Mogelijk kunnen deze van nut zijn bij onder andere de preventie en behandeling van ontstekingsgerelateerde aandoeningen.

 

De studie

De overzichtsstudie omvat een variëteit aan onderzoeken die de afgelopen 25 jaar met γ-tocoferol zijn gedaan. Uit de verschillende studies blijkt dat γ-tocoferol unieke antioxidatieve en ontstekingsremmende activiteiten heeft ten opzichte van α-tocoferol. Gammatocoferol blijkt bijvoorbeeld stikstofradicalen veel beter te neutraliseren dan α-tocoferol. Hierdoor heeft het een beschermende werking tegen oxidatieve beschadiging van de mitochondriën door vrije radicalen. De ontstekingsremmende activiteit blijkt uit de eigenschap van γ-tocoferol om de ontstekingsenzymen cyclo-oxygenase-1 (COX-1), COX-2 (cyclo-oxygenase-2) en 5-lipoxygenase te remmen. Op deze wijze wordt de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden uit arachidonzuur drastisch verlaagd. Daarnaast heeft γ-tocoferol natriuretische effecten (beïnvloeding van de uitscheiding van natrium met de urine) en draagt het daarmee bij aan de ondersteuning van een goede natriumbalans in het lichaam. De onderzoekers geven aan dat verschillende studies doen vermoeden dat met name γ-tocoferol beschermt tegen kanker door beïnvloeding van diverse celsignaleringsroutes.

 

Conclusie

Deze overzichtsstudie belicht de mogelijke gezondheidseffecten van inname van (een vitamine E-complex met) de vitamine E-verbinding gammatocoferol. De onderzoekers concluderen dat γ-tocoferol unieke eigenschappen heeft ten opzichte van α-tocoferol. Zo blijkt met name γ-tocoferol een ontstekingsremmende werking te hebben en is γ-tocoferol bij uitstek in staat stikstofradicalen te neutraliseren, eigenschappen die van waarde kunnen zijn bij de preventie en behandeling van ontstekingsgerelateerde ziekten.

Terug