Mogelijk gemaakt door:

Curcumine even effectief als ibuprofen bij pijn door knieosteoartritis

01-07-2019

In een klinisch onderzoek hebben Indiase wetenschappers aangetoond dat curcumine net zo effectief pijn kan verminderen bij knieosteoartritis als ibuprofen. Daarvoor werden 42 patiënten met knieosteoartritis willekeurig in twee groepen verdeeld en gedurende 90 dagen behandeld. In het onderzoek werd gebruikgemaakt van curcumine in de vorm van ‘solid lipid curcumin particles’ (SLCP). Een groep van 17 patiënten kreeg ’s ochtend en ‘s avonds 400 mg curcumine in SLCP-vorm (waarvan 80 mg curcumine) per capsule. De controlegroep van 25 patiënten kreeg ’s ochtends 400 mg ibuprofen, maar ’s avonds een placebo (dextrine).

Voor de klinische beoordeling van kniepijn en -functie werd op dag 0, 30, 60 en 90 de osteoartritis-index van de Universiteiten van Western Ontario en McMaster (WOMAC) gebruikt. Daarnaast werd op dag 0, 7, 15, 45, 75 en 90 voor het meten van de perceptie van pijn de visuele analoge schaal (VAS) gebruikt. Tevens werden ontstekingsmarkers zoals PGE2, TNFα, IL6, IL1β, LTB4 en de CTX II degeneratieve marker geanalyseerd.

Gedurende het onderzoek daalden de VAS- en WOMAC-score geleidelijk in beide groepen, maar significant na respectievelijk 45 en 60 dagen. Curcumine in SLCP-vorm, in een dosering van 800 mg per dag (waarvan 160 mg curcumine) bleek hiermee effectief en veilig bij het verlichten van pijnklachten bij patiënten met knieosteoartritis en had een vergelijkbaar effect als een subtherapeutische dosering ibuprofen (400 mg).

 Curcumine in SLCP-vorm effectief in verlichten van pijnklachten

Curcumine in SLCP-vorm effectief in verlichten van pijnklachten

Interessant genoeg werd de pijnvermindering in beide groepen niet onderbouwd door een verbetering van ontstekings- of degeneratieve markers. Wellicht dat vervolgonderzoek, waarbij hogere doseringen onderzocht worden, hier meer inzicht in zal geven.

Bij solid lipid curcumin particles wordt biologisch actief curcumine verpakt in een vetachtig deeltje dat bestaat uit drie langeketenvetten die ook in voeding voorkomen, namelijk fosfatidylcholine, stearinezuur en ascorbylpalmitaat. Hiermee wordt de biologische beschikbaarheid aanzienlijk vergroot, ten opzichte van standaard curcumine-preparaten. De ‘onbewerkte’ vorm van curcumine wordt namelijk na orale inname in de darm en in de lever snel omgezet in onwerkzame metabolieten zoals curcumine-glucuronide en door het lichaam snel weer uitgescheiden.

Osteoartritis (of artrose) is de meest voorkomende oorzaak van invaliditeit bij volwassenen ouder dan 60 jaar. De ontstekingen in door osteoartritis aangetaste gewrichten dragen bij aan de ontwikkeling van symptomen zoals pijn en stijfheid, maar ook aan het ontstaan van structurele schade door afbraak van kraakbeen. De reguliere behandeling bestaat uit ontstekingsremmende medicijnen zoals paracetamol en cyclo-oxygenase-2-remmers (NSAID’s bijv. ibuprofen, diclofenac), maar ook chirurgische ingrepen. Langdurig gebruik van NSAID’s verhoogt echter het risico op maag- en darmbijwerkingen (zweren met of zonder bloeding en perforatie), waardoor er behoefte is aan effectieve en veilige alternatieven.

Terug