Mogelijk gemaakt door:

Cordyceps verbetert sportprestaties

13-06-2023

Cordyceps-mycelia, de schimmeldraden van de gekweekte paddenstoel Cordyceps sinensis, worden ingezet ter verbetering van de algemene lichamelijke en geestelijke conditie. Door onder meer het bevorderen van de cellulaire energieproductie, de bloedsomloop en het zuurstofgebruik in de weefsels zou het de geestelijke helderheid en het prestatievermogen vergroten. Een team van onderzoekers van de universiteit van São Paulo in Brazilië wilde weten of cordyceps de sportprestaties van duursporters kan verbeteren. De resultaten van dit relatief kleine onderzoek waren veelbelovend.

Opzet van de studie
Aan het gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde onderzoek namen 22 amateurmarathonlopers deel, 13 mannen en 9 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bedroeg 37,6 jaar. De helft kreeg dagelijks 2 gram cordyceps en de andere helft een placebo. Na 12 weken moesten de deelnemers 5 km hardlopen (de 5K-test) en werd gekeken naar de VO2-max (maat voor de maximale hoeveelheid zuurstof het lichaam per minuut kan opnemen), hartslagfrequentie en mate van vermoeidheid.

Resultaten
Na 12 weken bleken de deelnemers die cordyceps hadden gekregen significant beter te presteren bij de 5K-test dan de deelnemers in de placebogroep. Daarnaast waren de amateuratleten in de cordycepsgroep minder snel vermoeid en hadden zij een lagere hartslagfrequentie bij fysieke inspanning.

Conclusie
Suppletie met cordyceps in een dosering van 2 gram per dag gedurende 12 weken had in deze studie een positief effect op de sportprestaties van relatief jonge, fysiek actieve en gezonde mensen. Deze studie is tot op heden de langste studie met de grootste studiepopulatie op dit gebied; meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.

Referentie
Savioli FP et al. Effects of cordyceps sinensis supplementation during 12 weeks in amateur marathoners: a randomized, double-blind placebo-controlled trial. J Herbal Med. 2022;34:100570.

Terug