08-11-2019
Stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus en metabool syndroom, nemen wereldwijd toe. Reguliere medicatie kan veel negatieve bijwerkingen geven, daarom wordt steeds meer onderzoek gedaan naar alternatieven hiervoor. Huidige onderzoeken laten zien dat berberine een positief effect kan hebben op verschillende aspecten van het metabool syndroom en diabetes type 2.
Berberine is een bioactieve stof die vindbaar is in de wortelstok en bast van planten van het Berberis geslacht. In met name Aziatische landen wordt berberine al honderden jaren ingezet bij maagdarminfecties en diabetes.
Werkingsmechanisme berberine bij diabetes mellitus en metabool syndroom
Verschillende studies tonen aan dat berberine een gunstige invloed heeft op diverse aspecten van het metabool syndroom en diabetes type 2.
Berberine is onder meer effectief in het verminderen van insuline-resistentie door het verhogen van de gevoeligheid van de cellen voor insuline en het verhogen van de aanmaak van insulinereceptoren. Daarnaast heeft het een direct bloedglucosenverlagend effect.
De lipidenstofwisseling blijkt door berberine beter te worden gereguleerd met een verlaging van de bloedlipidenspiegels als gevolg.
Berberine remt daarnaast de activiteit van een aantal enzymen in de darm (α-amylase en α-glucosidase) met als gevolg dat de koolhydraatvertering vertraagd wordt. Hierdoor zullen minder monosachariden gevormd en opgenomen worden en zal de glucosespiegel verlagen. Tot slot heeft berberine een regulerend effect op het microbioom van de darm. Als de darmflora geoptimaliseerd wordt nemen de korte-keten vetzuren toe, waardoor ontstekingen afnemen. De toxische belasting van de stofwisseling neemt af (endotoxemia) en darmbarrière integriteit neemt toe.
Kortom, berberine is een veelbelovende fytonutriënt die op diverse manieren kan bijdragen aan een betere gezondheid.
Bron
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc6485276