08-11-2023
Darmkrampen komen veelvuldig voor in de eerste maanden van het leven. Meestal gaan de klachten uiteindelijk vanzelf weer over, maar het gaat vaak gepaard met veel huilen, onrust en stress bij de baby en heeft het een negatieve impact op de kwaliteit van leven van de ouders. Uit onderzoek blijkt dat Bifidobacterium animalis subsp. Lactis (BB-12) een positief effect heeft op darmkrampen bij baby’s.
Studieopzet
In deze placebogecontroleerde dubbelblinde studie (RCT) werden 192 exclusief borstgevoede baby’s met darmkrampen uit China verdeeld in twee gelijke groepen. Alle baby’s waren onder de drie maanden oud. Gedurende drie weken kreeg de ene groep dagelijks zes druppeltjes BB-12 (1 miljard cfu) toegediend en de andere groep een placebo. De ouders vulden een 24-uurs vragenlijst in waarin de huiltijd en aantal huilepisoden van de baby werden bijgehouden. Ook werd de ontlasting van het kind aan de start en na de interventie, getest op sIgA, calprotectine, human betadefensin-2, cathelicidine en butyraat. Daarnaast werd de kwaliteit van leven van de ouders gemeten door de Health Related Quality of Life (HRQoL) vragenlijst.
Resultaten
In de groep die BB-12 kreeg, bleek de gemiddelde huiltijd significant (p<0,001) verminderd ten opzichte van de placebogroep. Daarnaast was de gemiddelde slaaptijd duidelijk verlengd, waren de hoeveelheid huilepisoden gehalveerd en significant gedaald en waren de ontlastingparameters significant gestegen in de BB-12 groep vergeleken met de placebogroep. Ook was in de interventiegroep de kwaliteit van leven van de ouders significant gestegen wat betreft emotioneel en sociaal functioneren.
Conclusie
Uit deze studie blijkt dat suppletie van 1 miljard cfu BB-12 per dag bij baby’s met darmkrampen effectief is. Met niet alleen gunstige effecten op de huil- en slaaptijd, maar ook op de ontlastingparameters van de baby en op de kwaliteit van leven van de ouders.
Referentie
Chen K et al. Efficacy of Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12® on infant colic - a randomised, double-blinded, placebo-controlled study. Benef Microbes. 2021;12(6):531-540.