Mogelijk gemaakt door:

Berberine, antimicrobieel en leaky gut herstellend

08-11-2019

Berberine is een belangrijke bioactieve stof in de wortels en bast van het geslacht Berberis. De planten waar berberine in zit worden al duizenden jaren gebruikt in diverse landen, waaronder India, China en Japan, om maagdarminfecties en diarree te bestrijden. Sinds de jaren vijftig wordt berberine ook als stof geïsoleerd en als voedingssupplement gebruikt. De afgelopen twintig jaar is de wetenschappelijke belangstelling enorm gegroeid. In dit artikel zal de antimicrobiële en leaky gut herstellende werking worden belicht.

Antimicrobiële werking
Berberine heeft met name in het maagdarmkanaal een significante antimicrobiële werking tegen pathogene bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het is veilig voor lichaamscellen en laat gunstige darmbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën ongemoeid.  

Berberine remt diarree veroorzaakt door bacteriële (entero)toxines, afkomstig van bijvoorbeeld E. coli of Vibrio cholera. Dit komt doordat bacteriën geremd of gedood worden en het verlies van vocht en elektrolyten uit de ontstoken darmwand wordt tegengegaan doordat de tight junctions versterkt worden. Bovendien wordt de versnelde darmperistaltiek vertraagd.

Naast de antimicrobiële werking bij acute maagdarminfecties en infectueuze diarree zijn er diverse andere maagdarmaandoeningen waarbij suppletie van berberine zinvol kan zijn. Interessant hierbij is de positieve invloed van berberine op een leaky gut.

Leaky gut herstellende werking
Een verhoogde doorlaatbaarheid van het maagdarmepitheel (lekkende darm) door defecte tight junctions maakt het mogelijk dat micro-organismen, toxines en kleine moleculen in het bloed belanden. Dit kan leiden tot klachten als coeliakie, PDS (prikkelbare darmsyndroom),  inflammatoire darmziekten, voedselallergie en auto-immuunziekten. Mogelijke oorzaken van defecte tight junctions zijn onder meer (acute) maagdarminfectie, dysbiose ten gevolge van antibioticagebruik, fysieke of psychische stress, darmontsteking, voedingstekorten, veroudering, alcohol, NSAID’s en toxines.

Diverse in-vitro studies en dierstudies hebben aangetoond dat berberine tight junctions versterkt en gastro-intestinale hyperpermeabiliteit die veroorzaakt wordt door pro-inflammatoire cytokines en bacteriële toxines, tegengaat. Berberine verhoogt de aanmaak van tight junction-eiwitten en heeft een sterke ontstekingsremmende werking.

Voor meer verdieping en achtergrondinformatie zie: https://www.orthokennis.nl/artikelen/berberine

Terug