Mogelijk gemaakt door:

Antidepressieve werking omega 3-vetzuren bij ouderen

27-10-2016

Antidepressieve werking omega 3-vetzuren bij ouderen mede te verklaren door verlaging oxidatieve stress

Depressieve klachten komen veel voor bij ouderen en zijn geassocieerd met cognitieve achteruitgang en een grotere kans op majeure depressie. Oxidatieve stress speelt waarschijnlijk een belangrijke rol in de pathofysiologie van majeure depressie; de ernst van depressieve klachten correleert positief met het glutathiongehalte (de belangrijkste intracellulaire antioxidant) in de hersenen.

In een placebogecontroleerde studie namen 51 ouderen met een grotere kans op depressie gedurende 12 weken een omega 3-vetzuursupplement in (4 gram per dag met 1200 mg EPA en 800 mg DHA) of placebo. In de placebogroep was het glutathiongehalte in de thalamus na 12 weken sterker gestegen dan in de vetzuurgroep, indicatief voor een sterkere stijging van oxidatieve stress in de hersenen. Dit ging gepaard met verergering van depressieve klachten. De onderzoeksresultaten suggereren dat langeketen omega 3-vetzuren depressie bij ouderen mede tegengaan door het verlagen van oxidatieve stress in de hersenen.

Referentie
Duffy SL et al. The effect of 12-wk ω-3 fatty acid supplementation on in vivo thalamus glutathione concentration in patients "at risk" for major depression. Nutrition 2015;31(10):1247-54.

Terug