Mogelijk gemaakt door:

AHCC een krachtige immuunmodulator

16-03-2020

AHCC (gestandaardiseerd shiitake-extract) is een combinatie van traditionele oosterse geneeskunde en moderne wetenschap. Het is een plantaardig alfa-glucaanrijk extract met sterk immunologische effecten. Alfa-glucanen zijn biologisch actieve polysacchariden uit natuurlijke bronnen van bewezen medische betekenis. In het geval van AHCC is de bron de paddenstoel Lentinula edodes, beter bekend als shiitake. 

Werkzame stoffen 
In de Oosterse geneeskunde kent men Shiitake als het bovengrondse parapluvormige vruchtlichaam van de schimmel. De paddenstoel is echter het topje van de ijsberg. Het grootste deel van de schimmel bevindt zich namelijk in de vorm van schimmeldraden in de bodem. AHCC is afkomstig uit de zwamvlok of het mycelium van Shiitake, het complex van de ondergrondse schimmeldraden. Het is daarom niet verwonderlijk dat dit nutriëntencomplex geheel andere werkzame stoffen heeft dan het vruchtlichaam van de paddenstoel. Bij de laatste zijn bèta-glucanen hoofdverantwoordelijk voor de medicinale werking, terwijl het bij AHCC om met name alfa-glucanen gaat. Vergeleken met bèta-glucanen hebben alfa-glucanen een veel lager moleculairgewicht, wat zorgt voor een betere opname en grotere effectiviteit. Naast alfa-glucanen bevat AHCC, sterolen, adenosine, aminozuren, lipiden, vitaminen, mineralen en een kleine hoeveelheid bèta-glucanen. 

Productieproces 
AHCC wordt geproduceerd door middel van een speciaal fermentatieproces. Juist dit proces zorgt voor een hoog gehalte aan alfa-glucanen. Het fermentatieproces duurt ongeveer veertig dagen. De mycelia worden gekweekt in een speciaal ontwikkeld vloeibaar kweekmedium. Gedurende het fermentatieproces zetten de mycelia, componenten van het medium om in andere nutriënten. Na veertig dagen worden de onoplosbare celbestanddelen door centrifugeren gescheiden en blijft een vloeistof (‘supernatant’) over die rijk is aan alfa-glucanen en andere nutriënten. Na vriesdrogen wordt hier uiteindelijk AHCC-poeder van gemaakt, dat in capsules verwerkt kan worden.

AHCC als immuunmodulator 
Omdat AHCC een immuunmodulator is, wordt het vooral gebruikt voor mensen met een verlaagde immuniteit. Het nutriëntencomplex wordt daarom vaak naast conventionele behandelingen gebruikt als onderdeel van een integratieve of complementaire aanpak. Alleen al in Japan wordt AHCC al vele jaren in meer dan 700 kankerklinieken ingezet om het immuunsysteem te ondersteunen van patiënten die chemotherapie of bestraling ondergaan. Naast de bewezen immunomodulerende eigenschappen heeft AHCC ook een anti-inflammatoire en antioxidatieve werking. AHCC kan door deze diversiteit worden ingezet bij onder meer kanker, chronische hepatitis en verminderde weerstand. Daarnaast wordt het toegepast bij virale infecties. Juist omdat voor virale infecties weinig effectieve medicatie bestaat, kan suppletie met AHCC een interessante optie zijn.

AHCC is een biologische response modifier (BRM). Een BRM reguleert het immuunsysteem door enerzijds bij een infectie immuunrespons van het lichaam op te wekken of te versterken. Anderzijds door de reactie te verzwakken als deze overmatig wordt. AHCC kan daardoor van toegevoegde waarde zijn bij de behandeling van zowel kanker, waarbij een gerichte therapie vaak afhankelijk is van het immuunsysteem om kankercellen aan te vallen. Maar ook bij auto-immuunziekten, zoals sommige soorten artritis (gewrichtsontsteking) en dermatitis (huidontsteking). Omdat deze auto-immuunziekten het gevolg zijn van een abnormale immuunrespons en AHCC een overactief immuunsysteem reguleert.

De mens heeft twee soorten afweer tegen ziekteverwekkers en afwijkende cellen. We worden geboren met een globaal afweersysteem dat bestaat uit cellen en eiwitten die ziektekiemen en afwijkende cellen snel en direct aanpakken. Daarnaast leert het lichaam van microbiële aanvallen en bouwt met deze kennis een specifieke en gerichte verdediging op. Ook wel het zogenaamde aangeleerde of verworven immuunsysteem. Dit is een slimme, maar langzamere afweer waarbij de witte bloedcellen (leukocyten) en antistoffen een specifieke werking hebben en doelgericht een bepaalde ziekteverwekker of abnormale cel uitschakelen. Uit onderzoek blijkt dat AHCC van beide afweersystemen de respons verbetert. 

AHCC en de algemene weerstand 
Belangrijk voor onder andere het griepseizoen is dat AHCC ook bij gezonde volwassenen de weerstand verhoogt. Amerikaanse onderzoekers constateerden na dertig dagen suppletie met AHCC een verbetering van immuunreacties die tot dertig dagen na het staken van suppletie voortduurde. Een dagdosering van 1 gram zou dit effect al kunnen bewerkstelligen. Uit ander onderzoek blijkt dat een dosering van 3 gram per dag gedurende vier weken de productie en activiteit van de dendritische cellen (een specifieke soort witte bloedcellen) stimuleert. Deze cellen spelen een centrale rol in het aansturen van de immuunrespons en bevorderen het opruimen van geïnfecteerde cellen en kankercellen.

Dosering 
De dosering van AHCC verschilt per indicatie. In studies is voor algemene preventie en ter ondersteuning van het immuunsysteem een dagdosering van 1 tot 3 gram AHCC gebruikt. AHCC is veilig en goed verdraagbaar. 

Terug