Mogelijk gemaakt door:

UMCG onderzoek: resveratrol bij COVID-19

04-11-2020

Uit eerder onderzoek bleek dat 77 procent van de patiënten met COVID-19 op de Nederlandse intensivecareafdelingen overgewicht heeft. Deze mensen lopen 44 procent meer kans om te overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Bij ernstige obesitas is de sterftekans zelfs bijna 80 procent hoger. De intensive care van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontving in augustus een subsidie van ruim 450.000 euro van financieringsorganisatie voor zorgonderzoek ZonMW. Dit bedrag wordt gebruikt om te onderzoeken welke rol overgewicht heeft in relatie tot het coronavirus. Daarnaast onderzoekt men of de ernstige (long)ontstekingen die COVID-19-patiënten kunnen ontwikkelen, behandeld kunnen worden met resveratrol. Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten met betrekking tot het effect van resveratrol bekend, en die zijn zeer veelbelovend!

Hoofd Intensive Care Peter van der Voort van het UMCG vermoedde dat resveratrol een gunstige invloed zou kunnen hebben op het beloop van COVID-19 bij patiënten die ernstig ziek zijn. Hij verwachtte dat resveratrol het leptinegehalte in het bloed zou kunnen verlagen. Een verhoogd leptinegehalte (zoals bij mensen met overgewicht) wordt in verband gebracht met ernstige coronaklachten. Ook zou resveratrol werken als een antioxidant die weefsels en cellen beschermt tegen schadelijke stoffen. Tot slot is uit de literatuur over resveratrol bekend dat het de replicatie remt van bijvoorbeeld het influenzavirus en het MERS-coronavirus. Dit betekent dat de vorming van nieuwe virusdeeltjes wordt geremd. Tijdens deze studie onderzoekt men of dit ook voor SARS-CoV-2 geldt.

Resveratrol remt virusproductie SARS-CoV-2
De eerste resultaten van in-vitro-onderzoek in het UMCG zijn positief. Men heeft aangetoond dat resveratrol toegevoegd aan dierlijke cellen met SARS-CoV-2, de virusproductie met maar liefst 99% remt. Ook uit vervolgonderzoek met menselijke bronchiale epitheelcellen (laag cellen die de luchtwegen bekleedt) bleek dat de virusproductie sterk geremd werd.

Hoewel de onderzoekers uit het UMCG aangeven dat de in-vitroresultaten veelbelovend zijn, achten zij meer klinisch onderzoek op menselijke proefpersonen nodig om uit te vinden of de virusproductie in het menselijk lichaam ook wordt geremd. Tevens wil men graag onderzoeken wat een voldoende hoge dosering resveratrol is bij patiënten.

Referenties
https://www.nu.nl/groningen/6073543/umcg-krijgt-450000-euro-voor-onderzoek-naar-rol-overgewicht-bij-covid-19.html

https://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Resveratrol-remt-groei-coronavirus-in-celkweken.aspx

Terug