Mogelijk gemaakt door:

Palmitoylethanolamine werkzaam bij spierkramp

27-10-2016

Spierkramp is vaak moeilijk te behandelen, afgezien van magnesiumsuppletie bij zwangerschapsgerelateerde spierkramp en vitamine D-suppletie bij spierkramp door vitamine D-tekort. Nieuwe (veilige) therapieën zijn dan ook gewenst. PEA (palmitoylethanolamine) is een goede kandidaat. Drie patiënten met spierkramp in de benen die niet verbeterde met andere behandelingen, hadden wel baat bij het lichaamseigen vetzuuramide.

Een 84-jarige man had sinds 2005 last van beenkrampen, vooral ’s nachts. De beenkrampen, te wijten aan diabetes type 2, verergerden in de loop van de jaren. Daarnaast had de man last van neuropathische pijn in beide voeten. Suppletie met PEA (tweemaal daags 400 mg) leidde al na een week tot sterke afname van de beenkrampen. Uiteindelijk verdwenen de beenkrampen geheel.

Een 73-jarige vrouw had neuropathische klachten die te wijten waren aan langdurige inname van een te hoge dosis vitamine B6 (2000 keer de dagelijkse aanbevolen dosis). Vanaf 2011 sliep ze slecht door vier of vijf nachtelijke aanvallen van beenkramp. In 2014 ging de vrouw PEA (driemaal daags 400 mg) gebruiken. Na 12 dagen was ze van de beenkramp af. Verschillende keren vergat ze PEA in te nemen en kwamen de beenkrampen na 1 tot 2 dagen terug. De beenkrampen verdwenen weer snel door opnieuw PEA in te nemen.

Een 81-jarige vrouw met chronische axonale neuropathie en 2 tot 3 nachtelijke aanvallen van beenkramp (die minuten konden duren) had eveneens baat bij PEA (driemaal daags 400 mg). Na 4 weken had ze geen last meer van beenkramp. Dat PEA helpt bij spierkramp kan mede te maken hebben met de ontstekingsremmende werking en het activeren van TRPV1 (transient receptor potential cation channel subfamily V member 1) receptoren, die een rol spelen bij spierkramp.

Referentie
Hesselink JMK, Kopsky DJ. The Role of palmitoylethanolamide, an autacoid, in the symptomatic treatment of muscle cramps: three case reports and review of literature. J Clin Case Rep 2016;6:744.

Terug