Mogelijk gemaakt door:

Multivitamine zinvol tijdens zwangerschap

13-01-2015

Multivitamine zinvol tijdens zwangerschap: meer gunstige effecten op het verloop van de zwangerschap  bij gebruik van een multivitamine dan bij enkelvoudige suppletie met foliumzuur en ijzer.

Volgens een onderzoek bij moeders uit Bangladesh geeft het dagelijkse gebruik van een multivitamine door zwangere vrouwen, meer gezondheidsvoordelen ten opzichte van enkelvoudige suppletie met foliumzuur en ijzer.

Het grote gerandomiseerde onderzoek, geleid door onderzoekers van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, gepubliceerd in JAMA, wijst aan dat de inname van een zwangerschapsmultivitamine met 15 essentiële micronutriënten een grote meerwaarde heeft ten opzichte van de gebruikelijke suppletieadviezen. Minder vroeggeboortes, een verhoogd geboortegewicht en gezondere baby’s in het algemeen ten opzichte van de controlegroep.

Professor Keith West Jr. zegt: “Onze studies tonen aan dat vrouwen in ondervoede gebieden een multivitamine zouden moeten slikken tijdens de zwangerschap. Het verhoogt het geboortegewicht omdat de foetus langer in de baarmoeder blijft. Hierdoor wordt het kind groter geboren en krijgt het meer bescherming mee.”

Het onderzoek is gedaan onder 45.000 zwangere vrouwen in Bangladesh. De vrouwen zijn gevolgd tijdens de zwangerschap, bevalling en tot 6 maanden na de geboorte.

Het onderzoeksteam merkte dat de kinderen geboren uit de multivitaminegroep 15% minder kans hadden op vroeggeboorte (<37 weken zwangerschap), 12% minder kans op een laag geboortegewicht (<2500 gram).

Daarnaast ontdekte het onderzoeksteam dat de kinderen geboren uit de multivitaminegroep gemiddeld twee tot drie dagen later geboren werden, dan de kinderen uit de foliumzuur en ijzergroep. Hierdoor konden deze kinderen iets langer doorgroeien in de baarmoeder en waren dan ook gemiddeld 55 gram zwaarder.

Klik hier voor het hele artikel:http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2084892

 

Terug