Mogelijk gemaakt door:

Geavanceerd curcumine-lipidenpreparaat al in zeer lage dosis werkzaam

19-07-2016

Geavanceerd curcumine-lipidenpreparaat al in zeer lage dosis werkzaam

Curcumine, het belangrijkste medicinale bestanddeel in Indiase geelwortel (kurkuma), staat de laatste decennia sterk in de belangstelling door de grote verscheidenheid aan gezondheidseffecten, gecombineerd met afwezigheid van toxiciteit. De biologische beschikbaarheid van curcumine (die in de pure vorm erg laag is) verbetert sterk door curcumine te verwerken in SLCP (solid lipid curcumin particles). In een Amerikaanse pilotstudie is aangetoond dat zelfs een zeer lage dosis curcumine (80 mg per dag) in de vorm van SLCP invloed heeft op gezondheidsparameters bij gezonde volwassenen van middelbare leeftijd.

Achtendertig gezonde volwassen mannen en postmenopauzale vrouwen (40-60 jaar) slikten gedurende 4 weken curcumine-SLCP of placebo. Aan het begin en na afloop van de studie werd bloed en speeksel afgenomen met het doel om te zien of curcumine significante invloed had op een reeks gezondheidsparameters. De onderzoekers zagen dat curcuminesuppletie leidde tot daling van de triglyceridenplasmaspiegel (gunstig voor de vaatwand), daling van sICAM (soluble intercellular adhesion molecule, een molecuul gerelateerd aan atherosclerose) en stijging van NO (stikstofmonoxide, gunstig voor vaatwand en bloeddruk). Curcuminesuppletie zorgde voor stijging van de myeloperoxidase in plasma zonder stijging van C-reactief proteïne, indicatief voor verbetering van de cellulaire immuniteit (toename activiteit neutrofielen) zonder toename van ontsteking. Ook steeg de plasmaspiegel van het antioxidantenzym catalase en daalden de plasmaspiegels van bèta-amyloïd eiwit (een biomarker voor hersenveroudering, vooral in relatie tot de ziekte van Alzheimer) en ALAT (alanine aminotransferase, een biomarker voor leverschade). In speeksel daalde de amylase-activiteit (indicatief voor daling van de activiteit van het sympathische zenuwstelsel) en steeg de antioxidantcapaciteit. Placebo had geen enkele invloed op de onderzochte parameters.

De onderzoeksresultaten suggereren dat een lage dosis curcumine-SLCP een gunstige invloed heeft op de gezondheid van volwassenen van middelbare leeftijd, die (nog) geen ziekte onder de leden hebben.

Referentie
DiSilvestro RA et al. Diverse effects of a low dose supplement of lipidated curcumin in healthy middle aged people. Nutr J. 2012;11:79.

Terug