Mogelijk gemaakt door:

N=1 Het effect van boswellia bij allergie, astma en eczeem

22-12-2018

Hevige pijnen en allergie
Carla is 78 jaar en heeft al bijna twee jaar chronische klachten aan haar onderbenen. De klachten zijn jeuk en pijn in de onderbenen, maar ook de huid jeukt, geeft pijn en is rood gekleurd. De huid gaat ook stuk en voelt droog, schilferig en dun aan. De pijn en jeuk zijn dermate hevig dat het de slaap belemmert. Verder is langdurig op de benen staan niet mogelijk doordat het bloed niet goed terugstroomt. Hierdoor zwellen de onderbenen en voeten en dat geeft pijnen aan de vaten en huid. Ook ervaart zij een continue druk op de borst en benauwdheid. Bij de huisarts en dermatoloog is vastgesteld dat Carla allergisch is voor nikkel, textielverf en voor de stof MDGM die voorkomt in reguliere wasmiddelen en zepen. Deze stoffen worden waar mogelijk vermeden. Verder is vastgesteld dat er sprake is van atopisch eczeem en hypostatisch eczeem door spataderen. Voor bovenstaande klachten slikt Carla twee keer per week een histamineremmer, enkele keren per week Ibuprofen voor het slapen gaan en dagelijks seratide voor de luchtwegen.

Het advies van de huisarts en dermatoloog
De huisarts en dermatoloog adviseren Carla om steunkousen overdag te gaan dragen in verband met het hypostatisch eczeem. Verder krijgt ze het advies om de contactallergenen te vermijden en de huid in te smeren met cetomacrogol crème. Helaas verergeren de steunkousen de jeuk en verstikt het de huid. De cetomacrogol crème houdt de huid vettig maar lost niet de roodheid, pijn en jeuk op. De Ibuprofen verlicht wel de pijn en zorgt dat de jeuk minder wordt waargenomen; dit is nodig om te kunnen slapen. Helaas helpen bovenstaande maatregelen niet voldoende om de klachten op te lossen.

Orthomoleculaire therapie
Als algemene ondersteuning gebruikt Carla dagelijks een kwalitatief multivitamine- en mineralenpreparaat, Ester C 1000 mg en vitamine D 25 mcg. Sinds 4 weken is hieraan een boswellia-extract toegevoegd in een goed opneembare vorm (Aprèsflex). De eerste 2 weken 2 capsules per dag, vanaf de derde week is de dosering verlaagd naar 1 capsule per dag. 

Het effect van boswellia binnen 4 weken
De eerste drie à vier dagen werden de klachten heviger. De huid werd roder en de pijn en jeuk van de huid en onderbenen werden heviger. Hierna namen de klachten geleidelijk aan af. In de tweede week was de huidpijn compleet verdwenen. De huid was nog wel rood, droog en schilferig en gaf jeuk, maar in mindere mate. De pijn in de benen zelf was er nog, maar werd als minder hevig ervaren.

Sinds de derde week is er geen pijn meer ervaren in beide onderbenen en van de huid.

Vanaf de vierde week is de jeuk in het rechter onderbeen geheel verdwenen, in het linker onderbeen wordt nog wel een lichte jeuk ervaren. De huid van beide onderbenen is niet meer rood en wordt gladder en steviger; de huid krijgt haar gezonde structuur terug en is hierdoor minder kwetsbaar.

Ook de druk op de borst is verdwenen, het gebruik van seratide wil Carla gaan afbouwen. Carla is zo blij en enthousiast over haar herstel. Ze voelt zich vele malen energieker en gaat voorlopig nog even door met het gebruik van boswellia.

Terug