Mogelijk gemaakt door:

DHA-suppletie heeft positieve effecten op de hersenactiviteit van kinderen

31-01-2024

Omega 3 (DHA en EPA) zijn belangrijke onverzadigde vetzuren onder andere voor de ontwikkeling van de hersenen en de ontwikkeling van de retina in het oog. Bekend is dat een adequate DHA-inname bijdraagt aan de preventie van zwangerschapscomplicaties en een goede groei en ontwikkeling van baby's en kinderen. Omdat dat DHA zeer beperkt is aan te maken vanuit alfalinoleenzuur (ALA) in het lichaam is het noodzakelijk om dagelijks voldoende DHA binnen te krijgen door vis te eten en/of een supplement met minstens 250 mg DHA te gebruiken.

In deze recente studie is gekeken naar de cognitieve functie. Er werd een significante verandering van de hersenactiviteit gevonden bij kinderen die omega 3 (DHA en EPA) suppletie kregen. Deze veranderingen wijzen op een verbetering van de aandacht en cognitieve verwerkingscapaciteit.

12 weken lang 260 mg DHA, 520 mg DHA of placebo
Er deden 120 kinderen (tussen 6 en 12 jaar) mee met dit onderzoek. Ze kregen dagelijks een visoliesupplement of een placebo voor drie maanden. Er waren in totaal drie groepen:

- Groep 1: 260 mg DHA en 60 mg EPA
- Groep 2: 520 mg DHA en 120 mg EPA
- Groep 3: placebo

De cognitieve functie werd onderzocht door middel van verschillende neuropsychologische testen (Go/NoGO, N-Back en Digit Span) en Event-Related Potential (ERP)-analyse. Bij ERP-analyse wordt door middel van een hoofdkap met elektroden de hersenactiviteit gemeten. De testen werden afgenomen bij de start van het onderzoek en na 12 weken suppletie.

Groei van de hersenen, verbetering van de aandacht en verwerkingscapaciteit
De resultaten van de neuropsychologische testen verschilden niet significant met de placebogroep. Echter in de groepen die omega 3-suppletie kregen was er een significante vergroting van de ERP-amplitude (sterkte van het signaal in de hersenen) ten opzichte van de placebogroep. Ook was er een significante verbetering van de ERP-verwerkingstijd (latentie) tijdens de cognitieve testen ten opzichte van de placebogroep. Deze ERP-veranderingen van de hersenactiviteit worden geassocieerd met groei van de hersenen bij kinderen en gezonde volwassenen. Ook wijst dit op een verbetering van de aandacht en cognitieve verwerkingscapaciteit. In de groep met de hoogste dosering DHA (520 mg) waren de effecten het grootst.

Referentie
Sittiprapaporn P et al. Effectiveness of fish oil-DHA supplementation for cognitive function in Thai children: a randomized, doubled-blind, two-dose, placebo-controlled clinical trial. Foods. 2022;11:2595.

Terug