Mogelijk gemaakt door:

Atherosclerose en hypertensie mede het gevolg van verlaagde vitamine K2-status

20-09-2016

De boodschap dat vitamine K (met name vitamine K2) mede belangrijk is voor de gezondheid van hart en bloedvaten bereikt langzamerhand een breder publiek. In de Telegraaf verscheen onlangs een artikel over dit onderwerp. Veertig procent van de Nederlanders heeft een vitamine K(2)-tekort, terwijl bij vrijwel iedereen de vitamine K(2)-balans niet optimaal is. Dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een belangrijk deel van de wetenschappelijke studies die dit hebben aangetoond, zijn uitgevoerd door de onderzoeksgroep van professor Cees Vermeer van de universiteit Maastricht. Professor Vermeer doet al 40 jaar onderzoek naar de gezondheidseffecten van vitamine K(2).

Bij een lage(re) vitamine K(2)-status neemt de elasticiteit van bloedvaten af en wordt onvoldoende voorkomen dat calcium in bloedvaten en hartkleppen wordt afgezet. Vitamine K2 is namelijk nodig voor activering van MGP (matrix-gla-proteïne), een eiwit dat dit verkalkingsproces sterkt remt. Het gedeelte van het MGP, dat door onvoldoende aanwezigheid van vitamine K2 niet is geactiveerd, circuleert helaas werkloos door de bloedvaten. Aderverkalking, dat ook bij gezonde mensen met een niet-optimale vitamine K-status optreedt, vergroot onder meer de kans op hypertensie, hartinfarct, perifere arteriële ziekte en vroegtijdige sterfte. Vermoedelijk speelt een (mild) vitamine K-tekort een rol bij 23% van alle hart- en vaatziekten. Ook is vitamine K2 essentieel voor gezonde botten en nieren en is een goede vitamine K-status belangrijk bij orgaantransplantatie. Een verlaagde vitamine K-status vergroot waarschijnlijk de kans op afstoting. Onze westerse voeding bevat in de regel onvoldoende vitamine K (K1 in groene groenten en K2 in kwark en kaas) om in de behoefte te voorzien. Het tekort kan gemakkelijk worden aangevuld met een vitamine K2-supplement. Onlangs is de VitaK-meter geïntroduceerd, een niet-invasief apparaatje dat om de vingertop wordt geklemd. Het brengt de toestand van de bloedvaten in kaart door analyse van de pulsaties van het bloed in de kleine huidvaatjes waardoor binnen twee minuten een vitamine K-tekort is vast te stellen. De VitaK-meter is vooral bedoelt voor gebruik in de eerste- en tweedelijnszorg.

Referenties

Steenhorst R. Hart lijdt onder vitaminetekort, te hoge bloeddruk en verkalking door te weinig vitamine K. De Telegraaf 2 mei 2016.

 

 

Terug