Mogelijk gemaakt door:

5-MTHF bij fertiliteitsproblemen

26-07-2019

Stellen hervinden vruchtbaarheid door foliumzuur in bioactieve vorm 5-MTHF

Zesentwintig eerder onvruchtbare stellen waren toch in staat om zwanger te worden na vier maanden inname van 800 μg/dag van de bioactieve vorm van foliumzuur, 5-methyltetrahydrofolaat of afgekort 5-MTHF. Dat blijkt uit een casestudie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Assisted Reproduction and Genetics. Dertig stellen kampten ondanks verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen al minimaal vier jaar met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen en waren tevergeefs behandeld met hoge doses foliumzuur (5 mg/dag).

De voorgeschreven behandeling van hoge doses foliumzuur bij onvruchtbaarheid lijkt daarmee achterhaald. Veel vrouwen en mannen hebben een genetische mutatie die de omzetting van foliumzuur naar zijn bioactieve vorm - 5-MTHF - beperkt, waardoor overtollig en mogelijk gevaarlijk niet-gemetaboliseerd foliumzuur in het lichaam achterblijft. Deze aandoening staat bekend als UMFA (niet-gemetaboliseerd foliumzuur) syndroom, waarvan wordt vermoed dat het immuundisfunctie en kanker veroorzaakt. De aanwezigheid van een polymorfisme (C677T en A1298C) van het enzym methyleentetrahydrofolaatreductase (MTHFR) leidend tot een verstoorde folaatcyclus, zorgt voor een verminderd vermogen om zwanger te worden en een zwangerschap succesvol uit te dragen.

Van alle stellen die gedurende vier maanden met 5-MTHF werden behandeld, had tenminste één lid een polymorfisme van MTHFR. Na drie maanden behandeling mochten de dertig stellen weer proberen om spontaan of via een vruchtbaarheidsbehandeling zwanger te worden. Vervolgens werden dertien stellen spontaan zwanger. Nog eens dertien stellen werden zwanger met behulp van een vruchtbaarheidsbehandeling. Slechts drie stellen raakten tijdens het programma niet zwanger, waardoor het totale zwangerschapspercentage uitkwam op 86,7%. Vrouwen bleven tijdens de zwangerschap 5-MTHF in combinatie met een B-complex en zink slikken, terwijl mannen mochten stoppen. De voorgeschreven 5-MTHF was gebonden aan glucosaminezout, die de biologisch actieve vorm stabiel houdt en optimaal opneembaar is.

Geconcludeerd kan worden dat 5-MTHF effectiever is dan foliumzuur om een deficiëntie te corrigeren en de vruchtbaarheid bij mensen met een MTHFR-polymorfisme te verbeteren. 5-MTHF is net als betaïne, methionine en s-adenosylmethionine (SAMe) een methyldonor en bepaalt de werkzaamheid van het methyleringsproces. 

 

afbeelding 5-MTHF

 

 

Bron:
Servy EJ1, Jacquesson-Fournols L2, Cohen M3, Menezo YJR4,5. MTHFR isoform carriers. 5-MTHF (5-methyl tetrahydrofolate) vs folic acid: a key to pregnancy outcome: a case series. J Assist Reprod Genet. 2018 Aug;35(8):1431-1435. doi: 10.1007/s10815-018-1225-2

Terug