Mogelijk gemaakt door:

Omega 3-vetzuren belangrijk voor hersenontwikkeling adolescent

31-01-2024

Omega 3-vetzuren zijn belangrijke voedingsstoffen voor het brein. Voldoende inname van omega 3-vetzuren is extra belangrijk tijdens de adolescentie, waarin met name de prefrontale cortex zich sterk ontwikkelt. Dit hersengebied heeft een zeer hoog DHA-gehalte en speelt een rol bij hogere hersenfuncties en schoolprestaties.

In een grote groep gezonde adolescenten is gekeken naar het verband tussen omega 3-inname en de aandachtscapaciteit. DHA-inname bleek geassocieerd met betere aandachtsprestaties. Ook bleek een hogere alfalinoleenzuur (ALA)-inname geassocieerd met minder impulsief gedrag.

Waarom dit onderzoek
Er zijn gegronde redenen om aan te nemen dat de inname van DHA tijdens de adolescentie kan leiden tot langdurige voordelen voor de hersenen. Toch is onderzoek dat zich specifiek richt op DHA en aandachtsfunctie bij gezonde adolescenten schaars. Veel onderzoek richt zich op jongere kinderen of adolescenten met ADHD. Ook de rol van alfalinoleenzuur (ALA) krijgt weinig aandacht, misschien omdat ALA slechts marginaal wordt omgezet in DHA.

Inname omega 3 correleert met meer aandacht en minder impulsiviteit
In een groot onderzoek werden data van 332 adolescenten (tussen 11 en 16 jaar) afkomstig van verschillende Barcelonese scholen geanalyseerd. Aan de hand van de data werd het verband tussen de inname van DHA en ALA en de aandachtscapaciteit onderzocht. Het aandeel DHA en ALA in rode bloedcellen werd gemeten. Dit percentage is een objectieve en valide marker voor de hoeveelheid van het betreffende vetzuur dat via de voeding wordt ingenomen. De deelnemers ondergingen computertests die reactietijden meten om de selectieve en volgehouden aandachtscapaciteit, het inhibitievermogen bij afleidende stimuli en de impulsiviteit te beoordelen.

Dit cross-sectionele onderzoek toont het belang van een optimale inname van omega 3-vetzuren voor een gezonde hersenontwikkeling. Een hogere DHA-inname is geassocieerd met betere prestaties op het gebied van aandacht, terwijl een hogere ALA-consumptie is geassocieerd met minder impulsiviteit.

Referentie
Pinar-Martí A et al. Red blood cell omega-3 fatty acids and attention scores in healthy adolescents. Eur Child Adolesc Phychiatry. 2023;32:2187-95.

Terug