Een postbioticum is een preparaat van niet-levende microbiële cellen (bacteriën, gisten) of celcomponenten, met of zonder metabolieten, dat gezondheidsbevorderende effecten heeft bij de gastheer. Onderzoek naar postbiotica staat nog in de kinderschoenen. Er is inmiddels toenemend bewijs dat postbiotica de gezondheid ondersteunen door het immuunsysteem te reguleren en te versterken, de weerstand tegen infecties te verhogen, de darmgezondheid te bevorderen en intestinale dysbiose (ongunstige samenstelling van het darmmicrobioom) en intestinale hyperpermeabiliteit (te sterke doorlaatbaarheid van de darmwand) tegen te gaan. Ook bevatten postbiotica veel antioxidanten.
De effecten van een postbioticum zijn stamspecifiek, net als bij probiotica. Het gestandaardiseerde en gepatenteerde preparaat (EpiCor) van een specifieke stam van de eencellige gist Saccharomyces-cerevisiae, aangeduid als gedroogd gistfermentaat, voldoet aan alle eisen die aan een postbioticum worden gesteld (zie kwaliteitsaspecten). Het preparaat met niet-levende gistcellen en metabolieten bevat onder meer eiwitten, peptiden, antioxidanten, B-vitamines, mineralen, vetzuren, polyfenolen (waaronder resveratrol), fosfolipiden, organische zuren, oplosbare en onoplosbare vezels, nucleotiden, sterolen, polysachariden (bèta-1,3/1,6-glucanen) en mannanen (polymeren van mannose) in een unieke, constante samenstelling.
Voordelen van postbiotica:
Het ISAPP (International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics) heeft criteria vastgesteld waaraan een postbioticum moet voldoen:
Niet bekend.
De standaarddosis van het gedroogde gistfermentaat is 500 mg per dag.
Niet bekend.
Fermentatieproducten van S. cerevisiae worden al honderden jaren geconsumeerd en staan bekend als zeer veilige voedingsmiddelen/medicinale preparaten. Gedroogd gistfermentaat (EpiCor) is beslist veilig om (langdurig) te gebruiken en heeft de Amerikaanse GRAS-status (Generally Recognized as Safe). De NOAEL (No Observed Adverse Effect Level) van het gistfermentaat is 800 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag, vastgesteld in een toxiciteitsstudie met de duur van een jaar, terwijl de normale dagdosis slechts 500 mg is. Het gistfermentaat kan de bloeddruk iets verlagen. In een humane studie leidde suppletie met gistfermentaat (500 mg/dag gedurende 12 weken) tot significante daling van de systolische (-4 mmHg) en diastolische (-3 mmHg) bloeddruk.