Mogelijk gemaakt door:

Luteïne werkt mogelijk ook ontstekingsremmend

24-03-2015

Suppletie met luteïne heeft niet alleen een gunstige invloed op de functie van de macula in het oog maar heeft mogelijk ook een ontstekingsremmende werking.

Resultaten van een éénjarige studie geven aan dat suppletie met 10 mg luteïne per dag een significante afname geeft in de waardes van sC5b-9 (marker van systemische ontstekingen), vergeleken met placebo. De studie gepubliceerd in Acta Ophthalmology, draagt verder bij aan de steeds sterkere wetenschappelijke onderbouwing van de vitale rol die de carotenoïde luteïne speelt bij de gezondheid van het oog. Luteïne en daarnaast zeaxanthine zijn de enige carotenoïden die in staat zijn om het blauwe licht te filteren dat de cellen in het oog zou kunnen beschadigen. Een dun maculapigment zou het blauwe licht kunnen doorlaten en de cellen kunnen vernietigen. Daarom is het behouden van een hoge waarde van beide carotenoïden en daardoor het behoud van voldoende beschermend maculapigment, een goede aanpak voor het behoud van de ooggezondheid en het verminderen van het risico op oogziektes, zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). De eerste link tussen luteïne en de gezondheid van het oog is in 1994 gelegd door dr. Johanna Seddon en haar collega’s van de Harvard Universiteit. Zij vonden een verband tussen de inname van carotenoïderijk voedsel, vooral donkergroene bladgroente zoals spinazie, en een significant verminderd risico op het zich ontwikkelen van LMD.

Studieopzet
Zeventig ouderen met symptomen van LMD ontvingen willekeurig dagelijks 10 mg luteïne of een placebo gedurende een periode van één jaar. Bloedwerd afgenomen op verschillende momenten gedurende de studie (0, 4, 8 en 12 maanden). De plasmawaarden van sC5b-9 (een factor die een belangrijke rol speelt in ontstekingsprocessen) werden gemeten. Resultaten van het onderzoek lieten zien dat het niveau van sC5b-9 met 1,1 ng/ml per maand verminderde in de luteïne groep, waarbij het gemiddelde niveau van 60,3 ng/ml bij aanvang van de studie was gedaald tot 46,3 ng/ml na 12 maanden. In de placebogroep nam in het bloedplasma de sC5b-9 waarde juist maandelijks toe.

Door de belangrijke rol van sC5b-9 als mediator voor ontstekingen en zijn rol in de pathogenese van LMD kan suppletie met luteïne worden beschouwd als een potentiële preventie en behandeling van LMD.

Om het abstract van het onderzoek te lezen zie: Y Tian, A Kijlstra, R.L. van der Veen et al.; Lutein supplementation leads to decreased soluble complement membrane attack complex sC5b-9 plasma levels. Acta Opththalmology; March 2015;93(2):141-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25160533

Terug