Mogelijk gemaakt door:

Supplementen bij osteoartritis en reumatoïde artritis

03-02-2022

Welke supplementen zijn pijnverlichtend en bevorderen de soepelheid bij osteoartritis en reumatoïde artritis?

Bij (beginnende) osteoartritis (artrose) of reumatoïde artritis gaat bewegen minder soepel en geeft bovendien pijnklachten. Om in deze situatie verlichting te kunnen geven, kan naast een goede basissuppletie aan verschillende supplementen worden gedacht. Zoals Bowellia serrata, curcumine, PEA (Palmitoylethanolamide), omega 3-vetzuren en collageen type 1.

Boswellia serrata-extract in een goed opneembare vorm en een voldoende hoog percentage AKBA (de belangrijkste werkzame stof) kan pijnklachten en gewrichtsontsteking verminderen.  

Curcumine beschermt het kraakbeen en remt het ontstekingsproces bij osteoartritis, waardoor gewrichtspijn afneemt en de gewrichtsfunctie verbetert. Bij reumatoïde artritis kan curcumine de pijn en gevoelige en gezwollen gewrichten doen verminderen. 

PEA (Palmitoylethanolamide) is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt in reactie op schadelijke prikkels zoals ontsteking. PEA helpt tegen gewrichtsontsteking en de daarmee gepaard gaande chronische pijnen. Het stimuleert de natuurlijke herstelmechanismen en heeft naast celbeschermende eigenschappen ook ontstekingsremmende en pijnstillende effecten. 

Omega 3-vetzuren; de ontstekingsremmende en immunomodulerende werking van EPA en DHA is van grote waarde bij ziekten met een acute of chronische ontstekingscomponent, waaronder reumatoïde artritis. Resultaten van suppletie zijn minder ochtendstijfheid, afname van het aantal gezwollen en gevoelige gewrichten, minder gewrichtspijn, en afgenomen gebruik van pijnstillers zoals NSAID’s. 

Collageen type I is onder andere belangrijk voor ligamenten, gewrichtskapsel, synoviale membraan, en botweefsel, en collageen type II voor het kraakbeen. Suppletie met collageen type I en/of type II (in ongedenatureerde, oorspronkelijke vorm) kan helpen bij osteoartritis en reumatoïde artritis.

Terug