Sterkere botten met probiotica

02-07-2018

Osteoporose wordt gekenmerkt door poreuze en zwakke botten die ervoor kunnen zorgen dat ze breken bij lage belastingen, zoals vallen van stahoogte. Het aandeel van de bevolking met osteoporose neemt toe met de leeftijd en een meerderheid van de vrouwen ouder dan 80 jaar heeft deze aandoening. Onderzoekers van de universiteit van Göteborg in Zweden hebben aangetoond dat probiotica kunnen worden gebruikt om het menselijk skelet te beïnvloeden, dit blijkt uit een dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek uitgevoerd in Sahlgrenska University Hospital in Mölndal, Zweden. Het onderzoek werd gehouden onder negentig vrouwen met osteoporose en met een gemiddelde leeftijd van 76 jaar. Vijfenveertig vrouwen kregen een jaar lang dagelijks een poeder met Lactobacillus reuteri 6475-bacterie, de andere vrouwen kregen een placebo. Na een jaar werd de botdichtheid van de onderbenen gemeten met een CT-scan en vergeleken met de metingen van toen de studie begon.

De vrouwen die de Lactobacillus reuteri 6475 hadden gekregen hadden slechts de helft aan bot verloren vergeleken met degenen die de placebo hadden kregen. Een ander positief resultaat van de studie was dat de behandeling goed werd verdragen en niet meer bijwerkingen veroorzaakte dan dat werd ervaren door vrouwen die de placebo kregen.

Lactobacillus reuteri 6475 is een bacterie waarvan wordt aangenomen dat deze meerdere gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft en soortgelijke bacteriën worden al in supplementen gebruikt. De bacterie is van nature te vinden in het maagdarmkanaal van de mens. Bacteriën in de maag en darm hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen omdat er aanwijzingen zijn dat de samenstelling van onze bacteriële flora geassocieerd is met ziekten zoals diabetes en obesitas. De mechanismen, dat wil zeggen de manieren waarop de bacteriën verschillende effecten in het lichaam produceren, zijn nog niet helemaal duidelijk.

Referentie:
Anna G. Nilsson, Daniel Sundh, Fredrik Bäckhed, Mattias Lorentzon. Lactobacillus reuteri reduces bone loss in older women with low bone mineral density - a randomized, placebo-controlled, double-blind, clinical trial. Journal of Internal Medicine, 2018; DOI: 10.1111/joim.12805

Terug