Mogelijk gemaakt door:

Het effect van saffraan bij PMS/PMDD

08-03-2019

Premenstrueel syndroom (PMS)  is een veel voorkomende klacht bij vrouwen, ongeveer 20 tot 40 procent van de vruchtbare vrouwen lijdt hieraan. Premenstrueel dysfore stoornis (PMDD) is een ernstige variant van PMS. PMDD komt voor bij zo’n drie tot acht procent van de vruchtbare vrouwen. Amerikaans onderzoek laat zien dat tachtig procent van de vrouwen die lijden aan PMS/ PMDD succesvol complementaire middelen (kruidenpreparaten) gebruikt voor verlichting van de klachten.

Aanvankelijk werd gedacht dat de oorzaak van PMS/ PMDD lag aan de verlaagde niveaus van progesteron in de luteale fase. Onderzoeken laten nu zien dat de oorzaak waarschijnlijk ligt in een verstoorde serotonerge geleidbaarheid. Deze mogelijkheid wordt bevestigd door het positieve therapeutische effect van serotonerge remmers. Deze middelen zijn effectief gebleken bij de behandeling van lichamelijke symptomen en psychosociaal functioneren, arbeidsprestaties en kwaliteit van leven bij vrouwen met PMS/ PMD. Als aanvulling hierop laten klinische onderzoeken zien dat saffraan effectief is gebleken bij milde tot matige vormen van depressie.

Gezien de voorkeur van vrouwen met PMS/PMDD voor complementaire geneeskunde, was dit placebo gecontroleerde onderzoek opgezet om het effect van saffraan-extract bij PMS/PMDD klachten te meten. Aan dit onderzoek namen 50 vrouwen deel in de leeftijd van 20 tot 45 jaar. Deze vrouwen hadden minimaal 6 maanden PMS-klachten. Zij kregen tweemaal daags een capsule saffraan-extract 15 mg (30 mg/p.d.) of een placebo. De resultaten werden gedurende twee menstruatiecycli dagelijks gemeten door middel van het invullen van het Total Premenstrual Daily Symptom Rating Report en de Hamilton Depression Rating Scale. Het dagelijkse symptoomscore rapport geeft inzicht in de ernst van de bekende zeventien PMS symptomen, namelijk gemoedstoestand zoals angst, irritatie, depressie, gespannenheid, stemmingswisselingen en  zichzelf niet meer in de hand hebben, gedrag zoals slechte coördinatie, slapeloosheid, verwardheid, hoofdpijn, huilen en vermoeidheid, pijn zoals pijnen in het algemeen, krampen en gevoelige borsten en fysieke klachten zoals food craving en vocht vasthouden. Het Hamilton Depression Rating Scale geeft inzicht in de mate van depressie.

Het gebruik van tweemaal daags 15 mg saffraan gaf al een significante verbetering bij een maand gebruik en verbeterde nog meer bij twee maanden gebruik op de scores van het Total Premenstrual Daily Symptom Rating Report en op het Hamilton Depression Rating Scale in vergelijking met placebo. Dit suggereert dat saffraan-extract effectief kan zijn bij het verlagen van PMS/PMDD klachten.

Referentie
Agha-Hosseini M et al. Crocus sativus L. (saffron) in the treatment of premenstrual syndrome: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial. BJOG. 2008;115(4):515-9.
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1471-0528.2007.01652.x

Terug