Mogelijk gemaakt door:

Pilotstudie: Omega 3-vetzuren verlagen overlijdensrisico bij COVID-19

12-03-2021

Dat omega 3-vetzuren (DHA en EPA) een positief effect hebben op de gezondheid is al langer bekend. Ze zijn onder andere belangrijk voor gezonde cellen, een gezond hart, een goed functionerend immuunsysteem en kunnen helpen tegen ontstekingen. Een recente Amerikaanse pilotstudie toont aan dat een goede omega 3-status de sterftekans bij COVID-19 zelfs aanzienlijk zou kunnen verlagen.

Opzet van de studie
Met deze pilotstudie wilden de onderzoekers vaststellen of er sprake was van een verband tussen het risico op sterfte door COVID-19 en de omega 3-index bij COVID-19-patiënten. Hiervoor werd de omega 3-status gemeten van 100, in het ziekenhuis opgenomen, COVID-19-patiënten. De onderzoekers deden dit aan de hand van de omega 3-index. Deze index geeft het percentage EPA en DHA van de totale vetzuursamenstelling in het celmembraan van de rode bloedcellen aan. Bij deze studie werden de patiënten op basis van de hoogte van deze index in vier groepen ingedeeld. Groep 1 was de groep met de laagste index (<4%) en groep 4 met de hoogste (>5,7%). (Normaal gesproken wordt een omega 3-index tussen de 8 en 12% als ideaal beschouwd.)

Resultaten
Van de 100 patiënten overleden er 14, waarvan 13 met een omega 3-index <5,7. Deze onderzoeksresultaten werden gecorrigeerd, waarbij gekeken werd naar leeftijd en geslacht. Na deze correctie bleek dat de groep met een omega 3-index hoger dan 5,7% maar liefst 75% minder risico op overlijden had dan de patiënten in de overige drie groepen met een lagere omega 3-index.

Conclusie
Deze pilotstudie toont aan dat een goede omega 3-status mogelijk de kans op overlijden bij COVID-19 verlaagt. Sinds januari 2021 lopen er verschillende grootschalige klinische onderzoeken, waarbij de effecten van behandeling met omega 3-vetzuren bij COVID-19 verder onderzocht worden. Als de trend van de pilotstudie hier bevestigd wordt, zijn omega 3-vetzuren mogelijk veelbelovend bij de behandeling van COVID-19. Daarnaast lijkt het verstandig om ervoor te zorgen dat de omega 3-index voldoende op orde is, ook voordat er sprake is van enige vorm van infectie of ziekte.

 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7816864/

Terug