Mogelijk gemaakt door:

Invloed van choline op leptinespiegel en BMI

23-06-2020

Choline is belangrijk voor een normaal lipidenmetabolisme, een normaal homocysteïnemetabolisme en een goed functionerende lever. Een hoger vetpercentage wordt onder andere in verband gebracht met verhoging van laaggradige ontstekingen. Een tekort aan choline verhoogt deze ontstekingen (CRP en IL-6 en TNFα). Een groot deel van choline uit de voeding wordt gebruikt voor de synthese van fosfolipiden (fosfatidylcholine, sfingomyeline). Deze zijn belangrijk voor de structuur en functie (signaaloverdracht, transport van stoffen) van celmembranen en maken deel uit van lipoproteïnen. Fosfolipiden zijn precursors van diacylglycerol en ceramide, die een rol spelen in de intracellulaire signaaloverdracht. Fosfatidylcholine is de belangrijkste fosfolipide in celmembranen, gal en lipoproteïnen zoals VLDL en HDL. Fosfatidylcholine speelt een rol in de vetstofwisseling, transport van vetten en cholesterol en cholesteroluitscheiding met gal. Sfingomyeline vormt de myelineschede rondom zenuwceluitlopers en zorgt voor een efficiënte zenuwprikkeloverdracht. Een cholinetekort leidt onder meer tot leververvetting en ‘lekkende’ celmembranen.

Zowel studies met dieren als mensen hebben aangetoond dat cholinesuppletie helpt bij het verlagen van de vetmassa. Een Canadese bevolkingsstudie (3214 mannen en vrouwen) laat zien dat een hogere choline-inname uit voeding significant is geassocieerd met een lager lichaamsgewicht en betere lichaamssamenstelling (lagere vetmassa, hogere vetvrije (spier)massa, lager percentage buikvet). Interventiestudies met choline zijn nodig om deze gunstige effecten te bevestigen.

Een placebogecontroleerde studie met 22 vrouwelijke judoka’s en taekwondobeoefenaars suggereert dat cholinesuppletie (tweemaal daags 1000 mg choline bij de maaltijd) gedurende een week voorafgaande aan een competitie helpt om sneller af te vallen. Vergeleken met de controlegroep was sprake van een sterkere daling van de BMI (body mass index) met 12,2% (tegenover 7,9%), afname van lichaamsvet met 10,2% (tegenover 4,1%) en afname van de leptinespiegel met 5,7% (tegenover 2%). Suppletie met choline had geen negatieve bijwerkingen.

Veel atleten, die judo of taekwondo beoefenen, willen voorafgaande aan een wedstrijd snel afvallen om in een lagere gewichtsklasse te vallen. Ze gebruiken daarom onder meer cholinesupplementen.

Bron: https://www.orthokennis.nl/artikelen/choline

Terug