Mogelijk gemaakt door:

Gezondere botten bij hoge inname groenten en fruit

07-02-2017

Het eten van groenten en fruit is goed voor de botten, suggereert een Chinese bevolkingsstudie uit 2017. Bij volwassenen is een positief verband gevonden tussen de inname van groenten en (vooral) fruit en de botmineraaldichtheid. Bij slanke volwassenen met een BMI (body mass index) lager dan 24 (kg/m2) is tevens een omgekeerd verband gevonden tussen de inname van groenten en fruit en de kans op osteoporose.

Aan het bevolkingsonderzoek deden 2083 vrouwen en 1006 mannen mee in de leeftijd van 40 tot 75 jaar. Met behulp van vragenlijsten verzamelden de onderzoekers gedetailleerde informatie over het eetpatroon van de deelnemers en andere relevante gegevens. De botmineraaldichtheid (BMD) stelden ze vast met een DEXA scan (dual energy x-ray absorptiometry).

De waargenomen associaties tussen de consumptie van groenten en fruit en BMD en osteoporose waren dosisafhankelijk. De totale inname van fruit en groenten in het hoogste tertiel was, vergeleken met het laagste tertiel, geassocieerd met daling van de kans op osteoporose in lumbale wervelkolom, heup of dijbeenkop met respectievelijk 27%, 63% en 29%; opgesplitst naar inname van fruit (F) en groenten (G) respectievelijk 18%(F)/20%(G), 52%(F)/43%(G) en 19%(F)/24%(G). De inverse associatie tussen fruit- en groentenconsumptie en de kans op osteoporose was alleen significant bij mensen met een BMI lager dan 24 (kg/m2). De consumptie van fruit en/of groenten in het hoogste tertiel was, vergeleken met het laagste tertiel, ook geassocieerd met een hogere botmineraaldichtheid (+1,10-1,57%); met name de inname van fruit was geassocieerd met een hogere BMD. De beschermende effecten van fruit en groenten worden mede toegeschreven aan de in fruit en groenten aanwezige vitamines (waaronder B-vitamines, vitamine C, E en K), mineralen (waaronder kalium, calcium, magnesium en mangaan) en fytonutriënten (waaronder carotenoïden en polyfenolen).

Referentie
Qiu R et al. Greater intake of fruit and vegetables is associated with greater bone mineral density and lower osteoporosis risk in middle-aged and elderly adults. PLoS One. 2017;12(1):e0168906.

Terug