Mogelijk gemaakt door:

Behandelprotocol bij laboratoriumuitslag IgG4-voedselallergie (bloedtest)

07-04-2021

Algemene informatie
Immunoglobulinen (Ig) worden geproduceerd als reactie op lichaamsvreemde stoffen (antigenen) zoals virussen, bacteriën of grote moleculen. Immunoglobuline klasse G (IgG) wordt aangemaakt bij een herhaalde blootstelling aan een pathogeen of andere lichaamsvreemde stof en kan ook aangemaakt worden als het lichaam ten onrechte een voedingsstof als bedreigend beschouwt.

Sinds enige jaren wordt een overmaat aan IgG4-antistoffen geassocieerd met diverse ziektebeelden, zoals (fibroserende) ontstekingen in organen waaronder de pancreas, lever, darmen, huid en longen. Ondanks het ontbreken van een oorzakelijk verband, is voldoende aangetoond dat daling van het IgG4-gehalte in het bloed klachten zoals vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en buikpijn doet verminderen of zelfs volledig doet verdwijnen. Een daling van de hoeveelheid IgG4-antistoffen kan bereikt worden door het (tijdelijk) elimineren van de betreffende voedingsmiddelen.

De IgG4-voedselallergie bloedtest van Hessels+Grob meet de kwantitatieve waarde van IgG4-antistoffen tegen totaal 24 voedselallergenen.

Testresultaten

Parameter

Optimale waarde

Interpretatie afwijkende waarde

IgG4

< 0,35 kU/L (klasse 0)

Klasse 1: 0,36 – 0,70 kU/L
Klasse 2: 0,71 – 3,5 kU/L
Klasse 3: 3,6 – 17 kU/L
Klasse 4: 18 – 50 kU/L
Klasse 5: 51 – 100 kU/L
Klasse 6: > 100 kU/L

Voor een optimale gezondheid is het van belang dat er geen (klasse 0) of weinig (klasse 1) IgG4-antistoffen aantoonbaar zijn. Indien twee allergenen positief zijn (klasse 2 of hoger) kan voedingsinterventie zinvol zijn. Als één van de mengsels sterk positief is (klasse 3 of hoger) of twee van de mengsels positief zijn (klasse 2 of hoger), is een uitsplitsing van allergenen met een uitgebreidere IgG4-voedselallergie bloedtest aan te bevelen, zodat persoonlijke allergenen gerichter geëlimineerd kunnen worden uit de voeding.

Behandelplan
Een voedingsinterventie vindt plaats door (tijdelijk) de persoonlijke voedselallergenen consequent te vermijden, ook als deze stoffen niet direct een duidelijke reactie geven. Langdurige blootstelling aan allergenen kan de slijmvliezen en/of huid aantasten. Behandeling dient dan ook gericht te zijn op herstel van de slijmvliezen en huid, waarbij het darmslijmvlies als eerste hersteld dient te worden. Herstel duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden, maar kan langer duren.

Suppletieadvies
Bij langdurige vermijding van voedingsmiddelen bestaat de kans op het ontwikkelen van een nutriëntentekort. Daarnaast kan er sprake zijn van een verhoogde nutriëntenbehoefte, bijvoorbeeld door aantasting van het darmslijmvlies. De basissuppletie dient ter aanvulling op een gezond voedingspatroon, bevordert herstel, ondersteunt bij een verhoogde nutriëntenbehoefte en voorkomt het mogelijke ontstaan van tekorten. Het suppletieadvies geldt gedurende de volledige behandelperiode. Basissuppletie kan ook na de behandeling nog ingezet worden ter behoud van een goede gezondheid.

NB. Let op mogelijke allergenen in de gebruikte supplementen, bijvoorbeeld probiotica en omega 3-vetzuren.

Basissuppletie

Dagdosering

Belangrijkste effecten

Multivitamine-/mineralenpreparaat, met biologisch actieve B-vitaminen en vitamine K2 (MK-7)

 

B-vitaminen zijn essentieel voor de stofwisseling.

Vitamine K beschermt de vaatwand, ondersteunt de botgezondheid en werkt synergistisch met vitamine D.

Vitamine C

1000 – 3000 mg in 1 – 3 doses verdeeld over de dag innemen.

Sterke antioxidant.

Ter ondersteuning van het immuunsysteem.

Vitamine D3 (inclusief de dosering uit een multi)

25 – 50 mcg, 1 keer per dag (dosis bij voorkeur op geleide van de bloedspiegel).

Bevordert een gezond en evenwichtig afweersysteem.

Omega 3-vetzuren EPA/DHA

1000 mg EPA/DHA, 1 keer per dag liefst tijdens een vetbevattende maaltijd innemen.

Ondersteunen het immuunsysteem en de stabiliteit van het celmembraan.

Vitamine B12 (methyl – en/of adenosylcobalamine) als inname via de voeding ontoereikend is

1000 mcg 1 keer per dag, gedurende 3 tot 6 maanden. Daarna zou de hoeveelheid in een multivitamine-/mineralenpreparaat voldoende moeten zijn.

Speelt een belangrijke rol bij vele processen, waaronder de DNA-synthese.

Magnesium(bisglycinaat) als inname via de voeding ontoereikend is

100 – 300 mg, bij voorkeur verdeeld over de dag innemen.

Onder andere van belang voor de stofwisseling, zenuwgeleiding en botgezondheid.

Aanvullende suppletie
Naast basissuppletie kunnen er aanvullende nutriënten geadviseerd worden om bij de behandeling de nadruk te leggen op het herstel van het darmslijmvlies, opheffen van een lekkende darm en het ondersteunen van het immuunsysteem.

Nutriënt

Dagdosering

Belangrijkste effecten

Probiotica met de stammen LA-5, BB-12 en LGG

15 miljard cfu per dag.

Verbeteren de mucosale barrièrefunctie in de darm.

Bevorderen orale tolerantie.

Ondersteunen bij allergie/atopie.

Guarboonvezels

5 – 10 gram per dag.

Prebioticum. Voor een goede opbouw en regeneratie van de darmwand.

Berberine

500-1500 mg per dag

Heeft een gunstige invloed op darmmicrobioom en darmbarrièrefunctie.

Omega 3-vetzuren EPA/DHA

Verhogen tot totaal 2000 mg EPA/DHA. 1 keer per dag liefst tijdens een vetbevattende maaltijd innemen.

Reguleren de immuunrespons.

Bevorderen gezonde slijmvliezen.

Curcumine (in de SLCP-vorm)

400 – 1200 mg (waarvan 80 – 240 mg curcumine), 1 keer per dag.

Versterkt het antioxidantsysteem.

Werkt ontstekingsremmend en immunomodulerend.

Leefstijl- en voedingsadviezen
Ter ondersteuning van het herstel van het darmslijmvlies dient men gebruik van suiker en verkeerde vetten te vermijden. Eet drie volwaardige maaltijden per dag, bestaande uit groenten, eiwitten, gezonde vetten en eventueel een vorm van koolhydraten. Vermijd de persoonlijke voedselallergenen en let hierbij ook op mogelijke kruisreacties met andere voedingsmiddelen.

Een goede voeding bestaat verder uit:

  • Minimaal 300 gram groenten per dag.
  • Maximaal 2 stuks (zuur/rood) fruit per dag met eventueel kaneel. (Combineer fruit met eiwitten en vetten zoals noten en/of (plantaardige) yoghurt).
  • 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht (bij een gezond gewicht). Bij een vegetarische/veganistische voeding dient de eiwitinname verhoogd te worden.
  • 30 ml water/kruidenthee per kilogram lichaamsgewicht.
  • 1 eetlepel zaden (pompoenpitten, lijnzaad, sesamzaad, chiazaad).
  • Gezonde vetten uit vis, algen, noten, olijven, kokos of koudgeperste oliën.
  • Maximaal 1 handje ongebrande en ongezouten noten per dag.

Aanvullende laboratoriumtesten
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een aanvullende laboratoriumtest af te nemen, u kunt hierbij denken aan de volgende testen:

  • Vitamine B12, bij verdenking op een tekort vanwege een eenzijdige voeding.
  • Schildklierfunctie, door een gedeeltelijke overlap in klachten zoals vermoeidheid en spierpijn.

Wanneer is een herbepaling zinvol?
Herbepaling is alleen zinvol als er een voedingsinterventie heeft plaatsgevonden. IgG4-antistoffen hebben een relatief lange halfwaardetijd, waardoor herbepaling zinvol is na vier tot zes maanden.

Belangrijk
Informatie is bestemd voor beroepsbeoefenaren in de (complementaire) gezondheidszorg. Het is de verantwoordelijkheid van de therapeut om te zorgen voor een adequate behandeling op basis van de gegeven analyseresultaten, te controleren op mogelijke interacties met geneesmiddelen en, indien van toepassing, de cliënt bijtijds door te verwijzen naar een huisarts.

Terug