Mogelijk gemaakt door:

AHCC (gestandaardiseerd shiitake-extract) verbetert de werking van het griepvaccin

11-10-2017

Elk jaar worden er wereldwijd tussen de 3 en 5 miljoen mensen geveld door de griep en er overlijden tussen de 250.000 tot 500.000 mensen aan het griepvirus of de gevolgen ervan. Griepvaccinatie kan daarom voor risicogroepen zoals ouderen en chronisch zieken nuttig zijn, maar het blijkt dat de vaccinatie slechts voor 45% effectief is binnen de risicogroepen. Om dit percentage te verhogen wordt er gezocht naar stoffen die dit resultaat zouden kunnen verbeteren. Onderzoekers van de Michigan State University zijn aan de slag gegaan met de stof AHCC (gestandaardiseerd extract uit de shiitakepaddenstoel) en het griepvaccin van 2009. Bij een groep van 30 gezonde volwassenen rond de leeftijd van 60 jaar werd gekeken of AHCC de afweerreactie verbetert na griepvaccinatie. De groep werd in tweeën gesplitst. De ene helft kreeg vanaf dag 0 na afname van bloedmonsters en vaccinatie 3 gram AHCC per dag voor een periode van 3 weken. De controlegroep kreeg alleen het vaccin en kreeg geen AHCC of placebo. Na 21 dagen werden in beide groepen opnieuw bloedmonsters afgenomen. Beide groepen hadden voor griepvirus type A* meer antilichamen aangemaakt, daar zat geen verschil tussen. Maar in de AHCC-groep werd een statistisch significant verschil gezien met de controlegroep in de toename van het aantal lymfocyten (van het type CD8+ cytotoxische T-cel) en in de toename van de hoeveelheid antilichamen voor griepvirus type B*. Meer studies zijn zeker nog nodig om de immuunversterkende werking van AHCC na een griepvaccinatie te bevestigen.

* Wat is het verschil tussen griepvirus A en griepvirus B?
Griepvirus type A is het meest voorkomende griepvirus. Het virus besmet zowel mens als dier en deze kunnen elkaar onderling ook besmetten. Griepvirus type A is onderverdeeld in eiwitten, namelijk hemagglutine (H) en neuraminidase (N). Dit type griepvirus verandert snel en komt elke 2 à 3 jaar terug.

Griepvirus type B komt voornamelijk voor bij mensen en kan worden onderverdeeld in een Yamagata-lijn en een Victoria-lijn. Griepvirus type B komt minder vaak voor en heeft een cyclus van 4 à 5 jaar.

Referentie:
Roman BE et al. Short-term supplementation with active hexose correlated compound improves the antibody response to influenza B vaccine. Nutr Res. 2013;33(1):12-7.

Terug