Ontdek de waarde van voedingssupplementen in de praktijk tijdens deze clinic van leefstijlapotheker Hanneke Treep en orthomoleculair natuurdiëtist Tanja Visser. Leer hoe opneembaarheid, biologische beschikbaarheid en genetische factoren invloed hebben op de effectiviteit van supplementen.
Verwerf kennis over farmacokinetiek, kwaliteitaspecten van supplementen, en het omgaan met interacties tussen supplementen en medicatie zoals statines en antidepressiva. Ontvang praktische tips om bijwerkingen van medicatie te verminderen en de afbouw ervan te ondersteunen met de juiste supplementen. Na afloop ga je naar huis met waardevolle inzichten om direct toe te passen in je eigen praktijk.
Voedingssupplementen bevatten een of meerdere nutriënten (of kruiden) die een gunstige invloed kunnen hebben op de gezondheid, als aanvulling op een gevarieerd eetpatroon en een gezonde leefstijl. Maar niet elk voedingssupplement is altijd en bij iedereen even effectief. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere: welke verbindingsvorm is gebruikt van de werkzame ingrediënten, is er bij slecht opneembare verbindingen een technologie toegepast om de opneembaarheid te verbeteren en is de juiste dosering in een tablet of capsule verwerkt. Daarnaast is de genetische opmaak en gezondheidsconditie van de cliënt van belang. Door rekening te houden met al deze aspecten kunnen er betere resultaten verkregen worden bij het adviseren van voedingssupplementen.
Een ander belangrijk aspect bij het veilig en effectief werken met voedingssupplementen, is of een cliënt medicatie gebruikt. Dit heeft grote invloed op de keuze voor een supplement. Hierbij kan er zowel sprake zijn van een negatieve interactie (waarbij je het supplement en het medicijn liever niet combineert) als een positieve interactie (waarbij een medicijn kan zorgen voor een tekort aan een voedingsstof en het juist wel aan te raden is om het samen met een supplement in te zetten).
Tijdens deze clinic gaan Hanneke Treep (leefstijlapotheker) en Tanja Visser (orthomoleculair natuurdiëtist) dieper in op bovengenoemde aspecten.
Je krijgt onder andere inzicht in:
Hanneke en Tanja delen graag hun jarenlange kennis en ervaring en zullen deze dag illustreren met casuïstiek uit eigen praktijk. Aan het eind van deze clinic ga je naar huis met een schat aan informatie, die je direct kunt toepassen in jouw eigen praktijk.
Voor wie?
Deze clinic is bedoeld voor therapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten en (leefstijl)artsen, die al enige ervaring hebben op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld.
Accreditatie wordt aangevraagd bij o.a.:
KNMP, AVIG, BATC, KTNO (FAGT, MET, MN, NMTN, SOMA, VBAG, VIV, VVET), LVNT, MBOG, NOAG, NVKH, NWP, VNRT.
Certificaat
Na het volgen van deze clinic krijg je per mail een deelnamecertificaat toegestuurd.
Programma:
09:00 - 09:30 Ontvangst in de zaal en aanmelden voor de livestream
09:30 Aanvang
09:30 - 11:00 Introductie
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:30 Kwaliteitsaspecten suppletie, biologische beschikbaarheid, interacties en synergie
12.30 - 13:30 Lunchpauze (lunchbuffet op locatie is bij de prijs inbegrepen)
13:30 - 15:00 Casuïstiek interactie medicatie, voeding en suppletie
15:00 - 15:15 Pauze
15:15 - 16:45 Vervolgcasuïstiek interactie medicatie, voeding en suppletie
16:45 - 17:00 Samenvatting praktische toepassingen en vragen
17:00 Afsluiting
Hanneke Treep
Hanneke Treep is openbaar apotheker, leefstijlapotheker en ondernemer. Daarnaast heeft ze de studies tot kPNI en orthomoleculair therapeut gevolgd, wat haar meer inzicht heeft gegeven in de complementaire geneeskunde.
Het integreren én delen van wetenschappelijke kennis binnen de reguliere farmacie en complementaire geneeskunde ziet ze als een mogelijkheid om mensen langer gezond te houden.
Tanja Visser
Tanja Visser is natuur(kinder)diëtist en integraal voedingstherapeut. Na haar HBO-studie Diëtetiek en Voedingsleer (1991) heeft Tanja zich verder verdiept in de Orthomoleculaire, Ayurvedische, Natuurgeneeskundige en Traditionele Chinese voedingsleer en Kinderdiëtetiek. Haar specialisaties zijn kindervoeding, voeding rondom de zwangerschap, spijsverteringsklachten, voedselovergevoeligheid, detoxificatieproblematiek en mondgezondheid.
Ze heeft sinds 1992 een eigen diëtistenpraktijk in Heerhugowaard. Naast haar pratkijk, schrijft Tanja artikelen, brochures en boeken en verzorgt bijscholingen over natuurvoeding en gezondheid voor opleidingen en collega’s. Ze is redactielid van Natuurdiëtisten Nederland en medeauteur van het boek Energieherstelplan.