Mogelijk gemaakt door:
<< Naar overzicht
Live in Akersloot of via livestream

Integrative Pharmacy; effectiever en veiliger werken met voedingssupplementen

door Tanja Visser en Hanneke Treep

Deze clinic is een eyeopener voor zowel regulier als complementair werkende artsen, apothekers en therapeuten. Tijdens deze clinic zullen Hanneke Treep, integrative pharmacist en Tanja Visser, orthomoleculair natuurdiëtist en integraal voedingstherapeut, ingaan op de farmacologie en de interacties en synergetische werking tussen medicatie, supplementen en voeding.

Voor wie?
Deze clinic is bedoeld voor therapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten en (leefstijl)artsen, die al enige ervaring hebben op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld.

 

 

  • vr 22 mrt 2024
  • 09:00 - 17:00
  • Op locatie in Akersloot of via livestream (Zoom)
  • Tanja Visser en Hanneke Treep
€115,00 -
incl. btw
Aanmelden

Omschrijving

Medicatie, supplementen en voeding kunnen op verschillende manieren positieve en negatieve interacties met elkaar aangaan. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. de farmacokinetiek (wat doet het lichaam met een medicijn), farmacodynamiek (wat doet een medicijn met het lichaam), biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van de middelen. Daarnaast is de genetische opmaak en gezondheidsconditie van de cliënt van belang. Door hiermee rekening te houden wordt de effectiviteit van de behandeling verhoogd en worden bijwerkingen en nutriëntentekorten voorkomen.

Tijdens deze clinic gaan Hanneke Treep (integrative pharmacist) en Tanja Visser (orthomoleculair natuurdiëtist) dieper in op de wisselwerking tussen medicatie, voeding en het gebruik van kruiden en nutriënten, zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Aan bod komen o.a. farmacokinetiek, farmacodynamiek, biologische beschikbaarheid, opneembaarheid en de invloed van genetische afwijkingen in de biotransformatie van medicatie en supplementen in de lever (cyp-enzymen).

Er wordt uitgebreid stil gestaan bij interacties tussen voeding, supplementen en veel gebruikte medicijnen, zoals maagzuurremmers, bloeddrukverlagers, anti-stollingsmiddelen, bloedglucoseverlagende medicatie, antibiotica, slaapmedicatie en antidepressiva.

Besproken worden de aandachtspunten bij het veilig combineren van deze geneesmiddelen met voeding en supplementen, het voorkomen van voedingsdeficiënties en het ondersteunen van de werking en het reduceren van bijwerkingen met de juiste voeding en supplementen. Ook wordt ingegaan op de kwaliteitsaspecten waarop gelet dient te worden bij het inzetten van supplementen.  

Hanneke en Tanja delen graag hun jarenlange ervaring en kennis met u en maken en zullen deze dag illustreren met casuïstiek uit eigen praktijk. Aan het eind van deze clinic gaat u naar huis met een schat aan informatie, die u direct kunt toepassen in uw eigen praktijk.

Voor wie?
Deze clinic is bedoeld voor therapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten en (leefstijl)artsen, die al enige ervaring hebben op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld.

Certificaat
Na het volgen van deze clinic krijgt u een certificaat toegestuurd.

 

 

Programma

Programma:

09:00 - 09:30 Ontvangst in de zaal en aanmelden voor de livestream
09:30 Aanvang
09:30 - 11:00 Introductie integrative pharmacy
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:30 Introductie suppletie, biologische beschikbaarheid, interacties en synergie
12.30 - 13:30 Lunchpauze (lunchbuffet op locatie is bij de prijs inbegrepen) 
13:30 - 15:00 Casuïstiek interacties geneesmiddelen, suppletie en voeding
15:00 - 15:15 Pauze
15:15 - 16:45 Vervolg casuïstiek interacties medicatie, suppletie en voeding
16:45 - 17:00 Vragen
17:00 Afsluiting

Over de docent

Tanja VisserTanja Visser is natuur(kinder)diëtist en integraal voedingstherapeut. Na haar HBO-studie Diëtetiek en Voedingsleer (1991) heeft Tanja zich verder verdiept in de Orthomoleculaire, Ayurvedische, Natuurgeneeskundige en Traditionele Chinese voedingsleer en Kinderdiëtetiek. Haar specialisaties zijn kindervoeding, voeding rondom de zwangerschap, spijsverteringsklachten, voedselovergevoeligheid, detoxificatieproblematiek en mondgezondheid.

Ze heeft sinds 1992 een eigen diëtistenpraktijk in Heerhugowaard en werkt sinds 2018 in een multidisciplinair integraal gezondheidsteam met o.a. een acupuncturist, holistische tandarts en kinderfysiotherapeut in Schagen.

Tanja houdt spreekuur in haar praktijk en in het gezondheidscentrum, schrijft artikelen, brochures en boeken en verzorgt bijscholingen over natuurvoeding en gezondheid voor opleidingen en collega’s. Daarnaast is ze redactielid van Natuurdiëtisten Nederland en medeauteur van het boek Energieherstelplan (uitgeverij Schors).

Routebeschrijving

Adres
Van der Valk Hotel Akersloot
Geesterweg 1A
1921NV Akersloot

Parkeren
U kunt gratis op het terrein van het Van der Valk parkeren.