Deze clinic is een eyeopener voor zowel regulier als complementair werkende artsen, apothekers en therapeuten. Tijdens deze clinic zullen Hanneke Treep, integrative pharmacist en Tanja Visser, orthomoleculair natuurdiëtist en integraal voedingstherapeut, ingaan op de farmacologie en de interacties en synergetische werking tussen medicatie, supplementen en voeding.
Voor wie?
Deze clinic is bedoeld voor therapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten en (leefstijl)artsen, die al enige ervaring hebben op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld.
Accreditatie wordt aangevraagd bij o.a.:
KNMP, AVIG, BATC, KTNO (FAGT, MET, MN, NMTN, SOMA, VBAG, VIV, VVET), LVNT, MBOG, NOAG, NVKH, NWP, VNRT.
Medicatie, supplementen en voeding kunnen op verschillende manieren positieve en negatieve interacties met elkaar aangaan. Factoren die hierbij een rol spelen zijn o.a. de farmacokinetiek (wat doet het lichaam met een medicijn), farmacodynamiek (wat doet een medicijn met het lichaam), biologische beschikbaarheid en opneembaarheid van de middelen. Daarnaast is de genetische opmaak en gezondheidsconditie van de cliënt van belang. Door hiermee rekening te houden wordt de effectiviteit van de behandeling verhoogd en worden bijwerkingen en nutriëntentekorten voorkomen.
Tijdens deze clinic gaan Hanneke Treep (integrative pharmacist) en Tanja Visser (orthomoleculair natuurdiëtist) dieper in op de wisselwerking tussen medicatie, voeding en het gebruik van kruiden en nutriënten, zoals vitamines, mineralen en sporenelementen. Aan bod komen o.a. farmacokinetiek, farmacodynamiek, biologische beschikbaarheid, opneembaarheid en de invloed van genetische afwijkingen in de biotransformatie van medicatie en supplementen in de lever (cyp-enzymen).
Er wordt uitgebreid stil gestaan bij interacties tussen voeding, supplementen en veel gebruikte medicijnen, zoals maagzuurremmers, bloeddrukverlagers, anti-stollingsmiddelen, bloedglucoseverlagende medicatie, antibiotica, slaapmedicatie en antidepressiva.
Besproken worden de aandachtspunten bij het veilig combineren van deze geneesmiddelen met voeding en supplementen, het voorkomen van voedingsdeficiënties en het ondersteunen van de werking en het reduceren van bijwerkingen met de juiste voeding en supplementen. Ook wordt ingegaan op de kwaliteitsaspecten waarop gelet dient te worden bij het inzetten van supplementen.
Hanneke en Tanja delen graag hun jarenlange ervaring en kennis met je en zullen deze dag illustreren met casuïstiek uit eigen praktijk. Aan het eind van deze clinic ga je naar huis met een schat aan informatie, die je direct kunt toepassen in jouw eigen praktijk.
Voor wie?
Deze clinic is bedoeld voor therapeuten, apothekers(assistenten), diëtisten en (leefstijl)artsen, die al enige ervaring hebben op het gebied van orthomoleculaire geneeskunde. Medische basiskennis wordt bekend verondersteld.
Accreditatie wordt aangevraagd bij o.a.:
KNMP, AVIG, BATC, KTNO (FAGT, MET, MN, NMTN, SOMA, VBAG, VIV, VVET), LVNT, MBOG, NOAG, NVKH, NWP, VNRT.
Certificaat
Na het volgen van deze clinic krijg je per mail een deelnamecertificaat toegestuurd.
Programma:
09:00 - 09:30 Ontvangst in de zaal en aanmelden voor de livestream
09:30 Aanvang
09:30 - 11:00 Introductie integrative pharmacy
11:00 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:30 Introductie suppletie, biologisiche beschikbaarheid, interacties en synergie
12.30 - 13:30 Lunchpauze (lunchbuffet op locatie is bij de prijs inbegrepen)
13:30 - 15:00 Casuïstiek interacite geneesmiddelen, voeding en suppletie
15:00 - 15:15 Pauze
15:15 - 16:45 Vervolgcasuïstiek interacite geneesmiddelen, voeding en suppletie
16:45 - 17:00 Samenvatting praktische toepassingen en vragen
17:00 Afsluiting
Hanneke Treep
Hanneke Treep is openbaar apotheker, leefstijlapotheker en ondernemer. Daarnaast heeft ze de studies tot kPNI en orthomoleculair therapeut gevolgd, wat haar meer inzicht heeft gegeven in de complementaire geneeskunde.
Het integreren én delen van wetenschappelijke kennis binnen de reguliere farmacie en complementaire geneeskunde ziet ze als een mogelijkheid om mensen langer gezond te houden.
Tanja Visser
Tanja Visser is natuur(kinder)diëtist en integraal voedingstherapeut. Na haar HBO-studie Diëtetiek en Voedingsleer (1991) heeft Tanja zich verder verdiept in de Orthomoleculaire, Ayurvedische, Natuurgeneeskundige en Traditionele Chinese voedingsleer en Kinderdiëtetiek. Haar specialisaties zijn kindervoeding, voeding rondom de zwangerschap, spijsverteringsklachten, voedselovergevoeligheid, detoxificatieproblematiek en mondgezondheid.
Ze heeft sinds 1992 een eigen diëtistenpraktijk in Heerhugowaard en werkt sinds 2018 in een multidisciplinair integraal gezondheidsteam met o.a. een acupuncturist, holistische tandarts en kinderfysiotherapeut in Schagen.
Tanja houdt spreekuur in haar praktijk en in het gezondheidscentrum, schrijft artikelen, brochures en boeken en verzorgt bijscholingen over natuurvoeding en gezondheid voor opleidingen en collega’s. Daarnaast is ze redactielid van Natuurdiëtisten Nederland en medeauteur van het boek Energieherstelplan (uitgeverij Schors).