Resveratrol

Resveratrol is een polyfenol (fyto-oestrogeen) met antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, neuroprotectieve en chemopreventieve eigenschappen. Resveratrol activeert onder meer het enzym SIRT-1 (sirtuïne-1) met metabole effecten die vergelijkbaar zijn met calorierestrictie. Calorierestrictie is geassocieerd met een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, leververvetting, metabool syndroom en diabetes type 2. In een humane studie met obese mannen zorgde suppletie met 150 mg resveratrol per dag voor even goede verbetering van de stofwisseling als sterke caloriebeperking (verlaging bloedglucose- en insulinespiegels, minder leververvetting, verbetering mitochondriale functie, afname ontstekingsmediatoren in bloed, verbetering energiestofwisseling).

Resveratrol is inmiddels ingehaald door pterostilbeen, een aan resveratrol verwante stof (zie pterostilbeen). Pterostilbeen heeft vergelijkbare eigenschappen als resveratrol (naast unieke eigenschappen), maar heeft een veel betere orale absorptie, cellulaire opname en metabole stabiliteit dan resveratrol. Pterostilbeen wordt beschouwd als ‘de nieuwe generatie resveratrol’.

Resveratrol is de eerst ontdekte salvestrol, fytonutriënten met een krachtige anti-kankeractiviteit. Voor klinische toepassing als salvestrol is resveratrol echter niet geschikt (zie salvestrolen). 

Bronnen

Druiven, rode wijn, pinda’s, bessen, pruimen, moerbeien, tomaten, sommige pijnbomen.

Terug