Gesponsord door:

Kruidnagel

Kruidnagel, de ongeopende, gedroogde bloem van de Kruidnagelboom (Syzygium aromaticum, Eugenia caryophyllus) is een veelgebruikte aromatische specerij in de keuken met een veelzijdige werking. Kruidnagel verbetert de spijsvertering, kalmeert de maag en helpt bij maagdarmklachten zoals winderigheid, diarree en een opgeblazen gevoel. Met name de oliebestanddelen in kruidnagel werken pijnstillend en ontstekingsremmend en hebben antimicrobiële activiteit tegen virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. In de bestrijding van (maagdarm)infecties wordt kruidnagel vaak gecombineerd met zwarte walnootextract en alsemkruid. Recente dierstudies suggereren dat het gebruik van kruidnagel gunstig is bij diabetes type 2 (verbetering bloedglucose- en bloedlipidenspiegels, verbetering antioxidantstatus, bescherming hart, lever en ogen).

Indicaties

  • (Maagdarm)infecties (virussen, bacteriën, schimmels, wormen)
  • Candidiasis
  • Spijsverteringsklachten (winderigheid, misselijkheid, overgeven, gebrek aan eetlust, opgeblazen gevoel, buikpijn, diarree)
  • Natuurlijke bloedverdunner (trombocyten-aggregatieremmer)
  • (Lokale) pijnstiller en ontstekingsremmer
  • Diabetes mellitus type 2
  • Verhoging antioxidantcapaciteit
  • Tegengaan oxidatieve stress bij hyperlipidemie

Contra-indicaties

Allergie/overgevoeligheid voor kruidnagel.

Gebruiksadviezen

Algemeen gebruiksadvies: 0,5 tot 1 gram per dag, bij voorkeur voor een maaltijd in te nemen. 

In het algemeen geldt een maximale inname van 20 mg kruidnagelpoeder per kilo lichaamsgewicht per dag.

Interactie

  • Kruidnagel kan de werking van bloedverdunners versterken.

Veiligheid

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en kinderen onder zeven jaar kunnen beter geen medicinale hoeveelheden kruidnagel gebruiken. De veiligheid van kruidnagel voor deze groepen is onvoldoende onderzocht. Kruidnagel in voedsel is wel toegestaan.

Literatuur

1. Flos Caryophylli. WHO Monographs on selected medicinal plants – volume 2. World Health Organization, 2004.

2. Pinto E et al. Antifungal activity of the clove essential oil from Syzygium aromaticum on Candida, Aspergillus and dermatophyte species. J Med Microbiol. 2009;58(11):1454-62.

3. Khan R et al. Antimicrobial activity of five herbal extracts against multi drug resistant (MDR) strains of bacteria and fungus of clinical origin. Molecules. 2009;14(2):586-97.

4. Kurokawa M et al. Purification and characterization of eugeniin as an anti-herpesvirus compound from Geum japonicum and Syzygium aromaticum. J Pharmacol Exp Ther. 1998;284(2):728-35.

5. Raghavenra H et al. Eugenol-the active principle from cloves inhibits 5-lipoxygenase activity and leukotriene-C4 in human PMNL cells. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006;74(1):23-7.

6. Lee JI et al. Purification and characterization of antithrombotics from Syzygium aromaticum (L.) MERR. & PERRY.  Biol Pharm Bull. 2001;24(2):181-7.

7.. Adefegha SA et al. Antihyperglycemic, hypolipidemic, hepatoprotective and antioxidative effects of dietary clove (Szyzgium aromaticum) bud powder in a high-fat diet/streptozotocin-induced diabetes rat model. J Sci Food Agric. 2014;94(13):2726-37.

8. Shukri R et al. Cloves protect the heart, liver and lens of diabetic rats. Food Chem. 2010;122:1116-1121.

9. Yadav AS et al. Free radical scavenging activity, metal chelation and antioxidant power of some of the Indian spices. Biofactors. 2007;31(3-4):219-27.

Terug