Bioflavonoïden

Bioflavonoïden (flavonoïden) zijn polyfenolen die wijdverbreid in planten voorkomen; hun basisstructuur is benzo-γ-pyrone. Inmiddels zijn meer dan 4000 verschillende flavonoïden geïdentificeerd; vele daarvan zijn plantpigmenten (gele, oranje, roze, rode, paarse en blauwe kleurstoffen). Subgroepen van flavonoïden zijn flavonen (o.m. apigenine, luteoline, chrysine), flavonolen (o.m. quercetine, kaemferol, myricetine, isorhamnetine, galangine), flavanonen (o.m. hesperetine, naringenine), flavanolen (catechine, epicatechine, theaflavine, OPC), isoflavonen (o.m. genisteïne, daïdzeïne) en anthocyanidines (o.m. pelargonidine, cyanidine).

De verschillende flavonoïden hebben uiteenlopende gezondheidseffecten en beschermen mogelijk tegen infecties, hart- en vaatziekten, kanker en andere verouderingsziekten. Ze bezitten antioxidantactiviteit en beschermen cellen en weefsels tegen oxidatieve stress. Daarnaast kunnen flavonoïden de werking van vitamine C potentiëren, zorgen voor sterkere haarvaatjes, een ontstekingsremmend effect hebben, aderverkalking tegengaan, de klontering van bloedplaatjes verminderen, zware metalen cheleren, de afgifte van histamine remmen, de genexpressie beïnvloeden, de leverfunctie ondersteunen en antibacteriële en antivirale activiteit bezitten. Mensen die weinig groenten en fruit eten, krijgen onvoldoende flavonoïden binnen.

Bronnen

Groenten, fruit, wijn, thee en cacao

Tekenen van een mogelijk tekort

Bloedend tandvlees, snel bloedneus of blauwe plekken krijgen, verlaagde weerstand tegen infecties. 

Literatuur

1. Kumar S et al. Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview. ScientificWorldJournal. 2013;2013:162750.

2. Avior Y et al. Flavonoids as dietary regulators of nuclear receptor activity. Food Funct. 2013;4(6):831-44.

3. Duluc L et al. Mitochondria as potential targets of flavonoids: focus on adipocytes and endothelial cells. Curr Med Chem. 2012;19(26):4462-74.

4. Kawser Hossain M et al. Molecular mechanisms of the anti-obesity and anti-diabetic properties of flavonoids. Int J Mol Sci. 2016;17(4).

5. Vinayagam R et al. Antidiabetic properties of dietary flavonoids: a cellular mechanism review. Nutr Metab (Lond). 2015;12:60.

6. Vezza T et al. Flavonoids in inflammatory bowel disease: a review. Nutrients. 2016;8(4).

7. Georgiev V et al. Recent advances and uses of grape flavonoids as nutraceuticals. Nutrients. 2014;6(1):391-415.

8. Assini JM et al. Citrus flavonoids and lipid metabolism. Curr Opin Lipidol. 2013;24(1):34-40.

9. Hwang SL et al. Neuroprotective effects of citrus flavonoids. J Agric Food Chem. 2012;60(4):877-85.

192.

10. Jäger AK et al. Flavonoids and the CNS. Molecules. 2011;16(2):1471-85.

11. Baptista FI et al. Flavonoids as therapeutic compounds targeting key proteins involved in Alzheimer's disease. ACS Chem Neurosci. 2014;5(2):83-92.

12. Diniz TC et al. The role of flavonoids on oxidative stress in epilepsy. Oxid Med Cell Longev. 2015;2015:171756.

13. Sak K. Cytotoxicity of dietary flavonoids on different human cancer types. Pharmacogn Rev. 2014;8(16):122-46.

14. Sak K et al. Role of flavonoids in future anticancer therapy by eliminating the cancer stem cells. Curr Stem Cell Res Ther. 2015;10(3):271-82.

15. Salvamani S et al. Antiartherosclerotic effects of plant flavonoids. Biomed Res Int. 2014;2014:480258.

16. Peterson JJ et al. Do flavonoids reduce cardiovascular disease incidence or mortality in US and European populations?  Nutr Rev. 2012;70(9):491-508.

17. Weaver CM et al. Flavonoid intake and bone health. J Nutr Gerontol Geriatr. 2012;31(3):239-53.

18. Lago JH et al. Structure-activity association of flavonoids in lung diseases. Molecules. 2014;19(3):3570-95.

19. Pérez-Cano FJ et al. Flavonoids affect host-microbiota crosstalk through TLR modulation. Antioxidants (Basel). 2014;3(4):649-70.

Terug