Astaxanthine

Astaxanthine is een carotenoïde die wordt gemaakt door plankton, algen en bepaalde planten, schimmels en bacteriën om zich te weren tegen de schadelijke effecten van zonlicht en zuurstof; de hoogste concentratie astaxanthine wordt aangetroffen in de groene microalg Haematococcus pluvialis. Vanuit deze bronnen komt astaxanthine in de voedselketen terecht. Astaxanthine is het belangrijkste (roze-rode) pigment in waterdieren zoals zalm, forel, garnaal, krab, zeekreeft en rivierkreeft; ook danken sommige vogels zoals de flamingo hun kleur aan astaxanthine. Voor deze dieren is astaxanthine een vitamine-achtige stof en onmisbaar voor hun gezondheid. Er zijn steeds meer aanwijzingen, vooral uit pre-klinisch onderzoek, dat astaxanthine de gezondheid van de mens ook ten goede komt. 

Astaxanthine behoort tot de krachtigste en veelzijdigste antioxidanten die de natuur te bieden heeft. Astaxanthine is een veel krachtiger antioxidant dan vitamine E en verschillende andere carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, lycopeen) en neutraliseert vrije radicalen. Na inname wordt astaxanthine in vrijwel alle organen en weefsels opgenomen. In de cellen wordt astaxanthine ingebouwd in celmembranen en mitochondriale membranen, waar astaxanthine de aanwezige lipiden en andere gevoelige structuren effectief beschermt tegen oxidatie. Door de ligging langs het hele celmembraan beschermt astaxanthine zowel aan de binnenkant als de buitenkant van het celmembraan. Andere antioxidanten hebben deze eigenschap niet.

Astaxanthine is overal in het lichaam werkzaam (ogen, bloedvaten, spieren, huid, hersenen, gewrichten, hart, lever, alvleesklier, nieren et cetera) en helpt bij het tegengaan van verouderingsprocessen door oxidatieve stress en ontsteking. Tevens ondersteunt en reguleert astaxanthine de werking van het immuunsysteem (met name de humorale afweerrespons).

Astaxanthine heeft een brede gezondheidsbevorderende werking:

  • verlaging oxidatieve stress en LDL-oxidatie (preventie atherosclerose)
  • beter herstel vermoeide ogen
  • goed voor cognitief functioneren
  • remming ontstekingsprocessen
  • stimulering en regulering immuunsysteem
  • bescherming huid en ogen tegen beschadiging door UV-straling
  • goed voor vermoeide en pijnlijke spieren na fysieke inspanning
  • stimulering uithoudingsvermogen
  • bescherming tegen ouderdomsverschijnselen
  • goed voor reinigende werking van de lever, longen en nieren
  • bescherming maag- en darmwand, bescherming tegen dyspepsie
  • goed voor glucose- en vetstofwisseling
  • verbeterde doorbloeding haarvaten, onder meer in het oog
  • kankerbeschermende effecten

Bronnen

Zalm, forel, garnaal, krab, kreeft, microalg Haematococcus pluvialis (voedingssupplement) 

Indicaties

  • vermoeide en branderige ogen (asthenopie)
  • cognitieve achteruitgang, (beginnende) dementie
  • chronische inflammatoire aandoeningen (waaronder aderverkalking, hart- en vaatziekten, psoriasis, astma, inflammatoire darmziekten, reumatoïde artritis)
  • carpaaltunnelsyndroom
  • tenniselleboog
  • verminderde vruchtbaarheid (mannen)
  • diabetes
  • diabetescomplicaties (onder meer nefropathie)
  • insulineresistentiesyndroom
  • bescherming tegen UV-straling, remming huidveroudering
  • atopische dermatitis
  • remming veroudering van het immuunsysteem
  • (preventie) degeneratieve oogaandoeningen
  • infecties
  • verhoogde oxidatieve stress
  • goedaardige prostaatvergroting
  • pijnlijke spieren na het sporten
  • verbeteren uithoudingsvermogen en vetverbranding
  • dyspepsie, maagzweer (verschillende oorzaken)
  • leverziekten (onder meer niet-alcoholische leververvetting)
  • longfibrose

Contra-indicaties

Zwangerschap en lactatie (vanwege het ontbreken van veiligheidsgegevens)

Gebruiksadviezen

  • Algemene adviesdosering: 6-12 mg astaxanthine per dag
  • Verbetering cognitief functioneren: 12 mg/dag
  • Vermoeide ogen (asthenopie): 6 mg/dag
  • Verminderde vruchtbaarheid (mannen): 16 mg/dag

Interactie

  • Andere carotenoïden (bètacaroteen, luteïne, lycopeen) kunnen de opname van astaxanthine verlagen.

Veiligheid

De eencellige groene microalg Haematococcus pluvialis, die zeer rijk is aan astaxanthine, wordt al meer dan 10 jaar in voedingssupplementen gebruikt en is zeer veilig voor consumptie. In de Verenigde Staten bezit astaxanthine de GRAS-status (Generally Recognized As Safe). Er zijn geen bijwerkingen van astaxanthine bekend. In toxiciteitstudies met proefdieren zijn geen nadelige effecten gezien van astaxanthine in doses variërend van 5 tot 18 g/kg/dag; de LD50 is hoger dan 12 g/kg. In humane studies zijn doses gegeven tot 40 mg/dag (gedurende 3 weken). 

Literatuur

1. Ambati RR et al. Astaxanthin: sources, extraction, stability, biological activities and its commercial applications - a review. Mar Drugs. 2014;12(1):128-52.

2. Kidd P. Astaxanthin, cell membrane nutrient with diverse clinical benefits and anti-aging potential. Altern Med Rev. 2011;16(4):355-64.

3. Yuan JP et al. Potential health-promoting effects of astaxanthin: a high-value carotenoid mostly from microalgae. Mol Nutr Food Res. 2011;55(1):150-65.

4. Dose J et al. Free radical scavenging and cellular antioxidant properties of astaxanthin. Int J Mol Sci. 2016;17(1).

5. Baralic I et al. Effect of astaxanthin supplementation on salivary IgA, oxidative stress, and inflammation in young soccer players. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:783761.

6. Kishimoto Y et al. Potential anti-atherosclerotic properties of astaxanthin. Mar Drugs. 2016;14(2).

7. Yanai H et al. Antihypertensive effects of astaxanthin. Integr Blood Press Control. 2008;1:1-3.

8. Fassett RG et al. Astaxanthin in cardiovascular health and disease. Molecules. 2012;17(2):2030-48.

9. Haines DD et al. Summative interaction between astaxanthin, Ginkgo biloba extract (EGb761) and vitamin C in suppression of respiratory inflammation: a comparison with ibuprofen. Phytother Res. 2011;25(1):128-36.

10. Katagiri M et al. Effects of astaxanthin-rich Haematococcus pluvialis extract on cognitive function: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. J Clin Biochem Nutr. 2012;51(2):102-7.

11. Lobos P et al. Astaxanthin protects primary hippocampal neurons against noxious effects of Aβ-oligomers. Neural Plast. 2016;2016:3456783.

12. Yoshihisa Y et al. Efficacy of astaxanthin for the treatment of atopic dermatitis in a murine model. PLoS One. 2016;11(3):e0152288.

13. Ni Y et al. Astaxanthin prevents and reverses diet-induced insulin resistance and steatohepatitis in mice: A comparison with vitamin E. Sci Rep. 2015;5:17192.

14. Wu H et al. Astaxanthin as a potential neuroprotective agent for neurological diseases. Mar Drugs. 2015;13(9):5750-66.

15. Zhang L et al. Multiple mechanisms of anti-cancer effects exerted by astaxanthin. Mar Drugs. 2015;13(7):4310-30.

16. Zhang J et al. Astaxanthin prevents pulmonary fibrosis by promoting myofibroblast apoptosis dependent on Drp1-mediated mitochondrial fission. J Cell Mol Med. 2015;19(9):2215-31.

 

 

Terug