OrhtoKennis
home | research | nieuws | cursussen | links | contact Nederlands Duits

Item

7-11-2007

Mandarijnenschil zou kunnen helpen in de strijd tegen kanker

Een stofje uit de schil van mandarijnen, zou bepaalde kankercellen kunnen vernietigen, blijkt uit recent onderzoek.

Een onderzoeksteam van de Leicester School of Pharmacy verklaarde dat er van deze verbinding, die zij salvestrol noemen, hogere concentraties in de schil zitten dan in het vruchtvlees. De onderzoekers stellen dat de moderne gewoonte om schillen weg te gooien mogelijk kan hebben bijgedragen aan de toename van bepaalde kankersoorten. Het hoofd van het onderzoeksteam Dr. Hoon Tan stelde dat zijn werk nog in de kinderschoenen staat, maar dat hij samen met collega’s een bedrijf heeft opgericht om de mogelijkheden te onderzoeken om natuurlijke anti-kanker therapieën te ontwikkelen. “Het is heel spannend om een stof in voeding te vinden die zich specifiek op kankercellen kan richten. Maar goed, het is nog te vroeg om er veel over te kunnen zeggen en er zal nog veel werk gedaan moeten worden voordat we toekomen aan klinisch onderzoek.”

Salvestrolen zijn een soort fytoalexinen, verbindingen die door planten geproduceerd worden om vijanden, zoals insecten of schimmels af te schrikken. In het lichaam worden deze salvestrolen door het enzym P450 CYP1B1 omgezet in een giftige stof. Dat enzym komt in grotere hoeveelheden voor in kankercellen dan in gezonde cellen met als gevolg dat dit proces 20 keer giftiger is voor de kankercellen.

Het is echter zo dat er meer salvestrolen worden aangemaakt naarmate er meer infecties optreden onder de gewassen. Daarom is het gebruik van moderne pesticiden en fungiciden, die het risico op infecties hebben teruggedrongen, mede de oorzaak geweest van het afnemen van de hoeveelheden salvestrolen in de voeding.

Dr. Tan vermeldde tevens dat salvestrolen zijn aangetroffen in ander fruit en in groenten van o.a. de brassica familie, waartoe broccoli en spruitjes behoren. De bevindingen van Tan werden half september aangekondigd op de British Pharmaceutical Conference in Manchester.
Bron: BBC
naar nieuwsoverzicht